advertentie VieCuri Mooi

'Scenario 1953' dreigt voor vastelaovend 2021

Kun je het als carnavalsvereniging maken om in tijden van corona iemand prins te maken? Nee, zeggen steeds meer gezelschappen.

De prinsengalerieën op de website van de verschillende carnavalsgezelschappen in de gemeente Venlo kennen (voor zover ze oud genoeg zijn) allemaal hetzelfde hiaat; het jaar 1953. 'Geen prins in verband met Watersnoodramp', staat er te lezen. Corona dreigt nu een nieuw gat in het prinsenoverzicht te slaan.

Anderhalve meter

In Tegelen en Velden is dat al het geval. Geen prinsen en boerebroedspaar daar en Steyl doet het in 2021 zonder nieuwe Vors Lucifer. In 1953 werd er niets georganiseerd uit respect voor de vele doden die de Watersnoodramp in Zeeland had geëist. In 2021 wordt in Tegelen, Velden en Steyl een streep door de officiële activiteiten gezet omdat de verenigingen daar de coronamaatregelen (zoals de anderhalve meter afstand) niet kunnen en willen handhaven. En zonder al die activiteiten heeft het eigenlijk geen zin een prins carnaval of Vors Lucifer uit te roepen, zo is de gedachte. 

Stadsdelen

Ook in andere Venlose stadsdelen wordt getwijfeld. De Belhamels in Belfeld laten weten dat op de ledenvergadering van 17 september knopen over het organiseren van carnavalsactiviteiten worden doorgehakt. Bij De Wortelepin in Blerick ligt de focus nu op 26 september waarop de alternatieve liedjesmatinee wordt georganiseerd en live uitgezonden op Omroep Venlo. Daarna vallen besluiten over vastelaovend. De Keieschiéters uit Arcen hebben hun eerste activiteit op 15 november al geschrapt en moeten nog een besluit nemen over de andere activiteiten.

Overleg

In Venlo lijkt komende week duidelijkheid te komen. Burgemeester Antoin Scholten liet vrijdag in Nedinscoplein weten dat de gemeente zich met het Venlose carnavalsgezelschap Jocus buigt over de grote carnavalsactiviteiten waarvoor vergunningen moeten worden aangevraagd. 'Er is echt wel wat te organiseren, maar ik vraag me af of dat met alle regels vanuit het RIVM leuk wordt. Dat zal ik dan ook met Vors Joeccius bespreken', zei Scholten daarover. Later in de week is er een breed overleg tussen Jocus en de verschillende Venlose wijkverenigingen over komende vastelaovend.

Historisch

Jocus heeft als oudste carnavalsgezelschap wel vaker moeilijke tijden meegemaakt. Naast 1953 werd er ook in 1940 vanwege het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog geen carnaval gevierd en dus ook geen prins uitgeroepen. Daarna werd Nederland door de Duitsers bezet en was er van vastelaovend helemaal geen sprake meer. Ook in de jaren 1991 (Golfoorlog), 1993 en 1995 (beide keren hoogwater) was het de vraag of carnaval door moest gaan. Uiteindelijk was toen het antwoord 'ja'. Jocus geeft ook nu aan dat het sowieso vastelaovend wordt en het feest wordt gevierd met prins. Hoe dat er precies uit komt te zien is nog niet duidelijk. Maar of je nu in Tegelen woont of Venlo. Of er nu iets wordt georganiseerd met prins of niet. De Vastelaovend 2021 gaat sowieso de geschiedenisboeken in als een bijzonder carnavalsjaar.