advertentie

Rutte krijgt in Venlo net wat meer stemmen dan Wilders

Minister-president Mark Rutte is de kandidaat die in de gemeente Venlo de meeste stemmen heeft gekregen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. In totaal stemden 10.808 mensen op de VVD-leider.

Geert Wilders (PVV) kreeg 9.131 stemmen en Sigrid Kaag (D66) 5.808. Daarmee zijn de lijsttrekkers van de drie grootste partijen in Venlo logischerwijs ook de drie kandidaten waarop het meeste is gestemd.

Venlose kandidaten

Na Wilders is Jasper Kuntzelaers (PvdA) de Venlose kandidaat met de meeste stemmen. Hij kreeg het vertrouwen van 757 inwoners van de gemeente. Lilian Helder (PVV) kreeg 450 stemmen, de Venlose wethouder Alexander Vervoort die als lijstduwer op de SP-lijst stond 143 en de in Venlo geboren CDA'er Mustafa Amhaouch 135. Tony van Dijck (PVV) en Roos Schoenmakers (Libertaire Partij) moeten het doen met respectievelijk 32 en 29 stemmen. Dat zijn er minder dan Johan Vlemmix die in zijn eentje op de lijst stond voor de Feestpartij en in Venlo veertig stemmen binnenhaalde.

Nummers 2

Bij een aantal partijen heeft de nummer twee op de lijst goed gescoord. Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP), die een grote bijdrage leverden in het blootleggen van de misstanden in de toeslagenaffaire, kregen respectievelijk 1.442 en 781 stemmen. Vooral Omtzigt scoorde daarmee niet veel minder dan zijn lijsttrekker, Wopke Hoekstra. Bij Forum voor Democratie bleef Wybren van Haga niet ver achter bij Thierry Baudet (1.375 tegenover 1.667 stemmen) en bij DENK gingen er zelfs meer stemmen naar de nummer twee Tunahan Kuzu (872) dan naar lijsttrekker Farid Azarkan (826).

In totaal brachten ruim 55.000 inwoners van de gemeente hun stem uit. Het opkomstpercentage was daarmee ruim 73 procent.