advertentie

Ruim veertig miljoen naar kennisinstituut voor voedsel van de toekomst

Venlo krijgt een Future Farming Institute op de Brightlands Campus op Greenport. Het instituut gaat zich richten op technologische vernieuwingen in de agrifood-sector.

Het kennisinstituut krijgt een plek in het Brighthouse, dat halverwege volgend jaar klaar moet zijn. De provincie Limburg en regio Noord-Limburg gaan er samenwerken met Universiteit Maastricht en private partners. De gezamenlijke investering is ruim veertig miljoen euro in tien jaar.

Duurzamer

De vernieuwingen in de sector moeten met name zorgen voor de verduurzaming van de economie. Het doel is voedselproductie met minder impact op natuur en milieu. Dat kan onder meer door het veredelen van planten, zodat deze gezonder zijn voor mens en klimaat en milieuvriendelijker geteeld worden. Dat levert mogelijk nieuwe groente- en fruitsoorten op. De grote investeringen in het Future Farming Institute passen bij de ambitie van Noord-Limburg om in 2025 de gezondste regio van het land te worden.

Jeugd, voeding en gezondheid

Zorgen dat jongeren gezonder gaan eten is ook een doel op de Brightlands Campus. Vanuit de Regiodeal Noord-Limburg komt er geld om van de Venlose campus een autoriteit te maken op het gebied van jeugd, voeding en gezondheid. Het streven is om onder andere een nieuwe masteropleiding te starten rond dit thema. De samenwerking moet nieuwe concepten en producten opleveren die zorgen voor gezondere voedingskeuzes bij kinderen. Een ongezond voedingspatroon kan op termijn zorgen voor klachten als overgewicht en diabetes. Binnen drie jaar moeten er resultaten zichtbaar zijn.