advertentie Obesitas

Ruim 1.100 aanvragen voor overbruggingsregeling ondernemers

Ruim 1.100 ondernemers in de gemeente hebben tot nu toe een aanvraag ingediend in het kader van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo).

Die regeling is bedoeld voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp'ers, die het moeilijk hebben door de coronacrisis. De regeling voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen tot onder het sociaal minimum daalt en in een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis op te vangen. Het gaat om landelijk beleid, waarvan de uitvoering bij de gemeente ligt.

Sectoren

Venlo kreeg tot nu toe 1.128 officiële aanvragen binnen. Er zijn inmiddels 750 voorschotten verstrekt. De gemeente laat weten dat aanvragen voornamelijk komen uit de sectoren persoonlijke verzorging (ongeveer 250), horeca (ongeveer 180) en detailhandel (ongeveer 150). Gemiddeld wordt een aanvraag binnen vier werkdagen na ontvangst beoordeeld.

De regeling geldt vanaf 1 maart en blijft vooralsnog tot 1 juni bestaan. Uitgaande van een gemiddelde toekenning van 1.250 euro per aanvrager, verwacht de gemeente dat de kosten liggen op zo'n 1,3 miljoen euro per maand. De gemeente schiet dat geld voor en krijgt het vervolgens terug van het Rijk.