advertentie

Restaurant en supermarkt Beej Benders 'in tweeën gesplitst'

Ondernemer Geert Benders ondervindt de gevolgen van de coronacrisis op meerdere manieren. Zijn zaak Beej Benders is er in feite door in tweëen gedeeld: het restaurant moet dicht blijven, maar ondertussen is de versmarkt gewoon open voor publiek.

'We hebben hier nog het voordeel dat we én én zijn', zegt Benders. 'Al is het best wel heftig, voor de hele horeca natuurlijk. Ook voor ons is de horeca hier heel belangrijk.'

Als eigenaar van meerdere supermarkten merkt Benders ook andere gevolgen van het coronavirus. Bijvoorbeeld publiek dat massaal aan het hamsteren slaat,oftewel het inslaan van houdbaar voedsel en producten als wc-papier. 'Dat is gewoon onverklaarbaar. Volgens mij heeft het iets met de psyche te maken. Met name wc-papier en keukenrollen. Los van die twee zaken, die overigens constant worden aangevuld, is er in de keten voldoende voorraad. Door die excessieve vraag zit je soms een dag zonder. Tot nu toe hebben we alle andere producten op voorraad weten te houden.'

'Hectische bedoening'

Hamsteren is dus niet nodig, zegt Benders. 'Ik roep de mensen op om dat niet te doen. Met name vorige week was het een hectische bedoening. Meeste moeite heb ik met het feit dat onze mensen keihard werken maar niet altijd even netjes benaderd worden terwijl ook wij, net als de zorg en de brandweer of de politie, een cruciaal beroep hebben. Die voedselketen is zeker in deze tijd van belang. Dus ik zou het fijn vinden als onze mensen met respect behandeld worden. Zij zijn er toch maar mooi om ons te voorzien van het, letterlijk, broodnodige eten en drinken.'

Deeltijd-WW heeft Benders nog niet aangevraagd voor zijn medewerkers. 'We gaan eerst kijken op welke afdelingen en in welke bedrijven we mensen kunnen inzetten. Er zijn meer zieken dan gemiddeld in deze tijd van het jaar. Dus we proberen zoveel mogelijk zelf op te vangen.'

tekst gaat verder onder de video

 

Een voorbeeld daarvan is dat een medewerker die normaal achter de bar staat, vandaag werd omgeschoold tot kassamedewerker. 'Helaas, door de maatregelen moesten we sluiten, maar voor mij geen probleem. Ik heb ervaring met achter de kassa werken, al is het wel even geleden.'

'Zware tijd'

Bij café De Locomotief aan de Parade werkt behalve vast personeel ook personeel met nulurencontracten. Hesselmans denkt, net als de voorzitter van de Venlose afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, dat zij het moeilijk gaan krijgen. 'Ze reageerden gelaten, niet echt overziend wat er gaat gebeuren. Voor hen wordt het een zware tijd. Zij hebben geen inkomen meer. Hopelijk kunnen ze over drie weken weer vol aan de slag.'

advertentie

Lees ook deze artikelen