advertentie VieCuri Mooi

Rendiz neemt trappistenklooster Ulingsheide over

Rendiz wordt de nieuwe eigenaar van trappistenklooster Ulingsheide in Tegelen. Dat betekent dat er onder meer een zorgrestaurant komt en arbeidsmigranten worden gehuisvest.

Dat heeft de huidige eigenaar Emmaus Feniks besloten. Met het besluit komt er een einde aan maandenlange onzekerheid. De overname vindt waarschijnlijk plaats in september, zegt Vivian Kersten van Rendiz.

De organisatie die eigenaar is van onder meer De Bekkerie in Boekend en Kinderboerderij Hagerhof wil een zorgrestaurant vestigen in het huidige restaurant. Daarnaast komt er woonruimte voor mensen met een ondersteuningsvraag en voor arbeidsmigranten. Het kloostercomplex gaat bovendien gebruikt worden voor 'rouwen en trouwen en bijzondere bijeenkomsten'. Emmaus Feniks blijft als huurder en de bewoners van Emmaus blijven verantwoordelijk voor de winkel.

Sociaal ondernemerschap

Doorslaggevende factor in de keuze voor Rendiz is het sociaal ondernemerschap. 'De beoogde activiteiten en doelgroepen van Rendiz op Ulingsheide passen het beste bij Emmaus Feniks en bieden daardoor een meerwaarde', vindt het Emmaus-bestuur. Dat is ervan overtuigd dat Emmaus Feniks zelfstandig en onafhankelijk kan blijven functioneren op Ulingsheide.

Raas/Werkconsult

Lange tijd leek Raas/Werkconsult de beste papieren te hebben voor de overname van Ulingsheide. Er lag al een intentieovereenkomst, alleen het verkrijgen van de benodigde vergunningen zorgde voor problemen. Dit voorjaar mengde Rendiz zich in de strijd. Ook die gesprekken leverden in eerste instantie niks op.

In Tegelen ontstond er ondertussen onrust en werd er actie gevoerd tegen de komst van grote aantallen arbeidsmigranten naar het klooster. In het eerste plan van Raas/Werkconsult ging het om ongeveer 750 arbeidsmigranten, in de plannen van Rendiz om 250 tot 350. Terwijl de twee geïnteresseerde partijen vorige maand een bod uitbrachten en vervolgens op verzoek aanvullende informatie instuurden, kwamen zowel bewoners van Emmaus Feniks als een groep ondernemers nog met een alternatief plan. Tevergeefs, Emmaus heeft nu besloten met Rendiz in zee te gaan.

De Provincie Limburg moet toestemming geven om het gerestaureerde gedeelte van de voormalige abdij mee te mogen verkopen. Als die toestemming er is, kan de verkoop definitief worden gemaakt.