advertentie VieCuri Mooi

Rechter tikt Venlo op vingers; meer openheid over vertrek gemeentesecretaris

De rechtbank in Roermond is van mening dat Venlo te makkelijk stukken over het vertrek van gemeentesecretaris Piet Lucassen heeft achtergehouden. 

De uitspraak komt in een zaak die was aangespannen door een Venlonaar die om alle achterliggende stukken over het vertrek van Lucassen in 2017 had gevraagd. Het ging dan bijvoorbeeld over de hoogte van de vertrekregeling. Volgens Venlo ging het daarbij om informatie die privacygevoelig is, waar bedrijfsgegevens in staan of die was bedoeld als intern advies. Bovendien geeft de gemeente aan dat een deel van de stukken onvindbaar is. De afgelopen jaren werd de gemeente vaker gewezen op of op de vingers getikt voor gebrekkige archivering van gemeentelijke stukken. Voor de rechtbank gaf de advocaat van Venlo nu aan 'dat het bij de wisseling van ambtenaren nog wel eens voorkomt dat een dossier verdwijnt.' 

Ontbreken

De rechtbank had Venlo ook om alle stukken gevraagd om te beoordelen of die inderdaad terecht niet waren verstrekt. Om vervolgens tot de conclusie te komen dat ze zelf ook niet alle gevraagde stukken had ontvangen. 'De rechtbank ziet zich in de positie gebracht dat zij de inhoudelijke beroepsgronden niet kan beoordelen omdat ze niet beschikt over alle stukken', concludeert de rechter. Dat betekent concreet dat de gemeente Venlo opnieuw moet beargumenteren waarom stukken niet openbaar zijn gemaakt en precies moet aangegeven welke stukken ontbreken.  

Miljoenentekort

Gemeentesecretaris Lucassen vertrok in juni 2017. Kort nadat duidelijk was geworden dat Venlo een miljoenentekort had opgelopen bij de uitvoering van de Jeugdzorg en Lucassen in een reflectie daarop de vloer aanveegde met de eigen ambtelijke organisatie. Een van de opgevraagde stukken is het schrijven van destijds al oud-wethouder Ramon Testroote met daarin 41 feitelijke onjuistheden in het betoog van Lucassen. Venlo wil dat schrijven niet openbaar maken omdat het zou gaan om een intern advies. Maar daarvan is volgens de rechter geen sprake. Venlo moet van de rechter opnieuw beoordelen of de brief openbaar wordt gemaakt. 

test