advertentie Obesitas kliniek header januari

Raad wil deel miljoenenmeevaller inzetten voor 'slimme dijk' Arcen

De gemeenteraad maakt al volop plannen met de financiële meevaller van 6,2 miljoen euro. Een meerderheid vindt dat er geld moet gaan naar Arcen.

De gemeenteraad sprak woensdagavond over de financiële meevaller van 6,2 miljoen over het jaar 2020. Hoewel de definitieve afrekening nog moet plaatsvinden, maakten de politieke partijen al volop plannen waar dat geld aan uitgegeven moet worden. 

Slimme dijk

Het meest kansrijk lijkt dus een bijdrage voor de 'slimme dijk' in Arcen. Het gaat dan om een waterkering die bij hoogwater vanzelf omhoog gaat. Het dorp Arcen wil zo'n slimme dijk als alternatief voor de huidige dijkplannen die het aanzicht van het dorp in hun ogen te zeer aantasten. Het Waterschap Limburg gaf eerder aan mee te willen werken aan de slimme dijk, maar ook dat het geld daarvoor door Arcen zelf moet worden opgehaald. 

Pittoreske Arcen

'We kunnen het toeristische en pittoreske Arcen behoeden voor een lelijke waterkering. Daar moet de gemeente ook een bijdrage aan leveren, zonder dat we hier nu een blanco cheque willen afgeven', betoogde GroenLinks-fractievoorzitter Wim Janssen. Die oproep kreeg steun van het CDA, PvdA, VVD, SP en PVV. 

Hondenbelasting en andere plannen

Een  uitgewerkt voorstel ligt er nog niet. 'Maar dit schept verwachtingen die eigenlijk niet ongedaan gemaakt kunnen worden', zei fractievoorzitter Luud Pieko (EENLokaal) erover. Zijn partij doet  dan ook niet mee aan het maken van wilde plannen  voor de meevaller van 6,2 miljoen euro. 50Plus wil een deel van het geld inzetten om de armoedeval van 65-plussers te verkleinen, maar heeft nog geen idee hoe dat eruit moet zien. De PVV doet opnieuw de oproep om de hondenbelasting af te schaffen. 'We houden weer zakken met geld over, dus doe daar nu ook het juiste mee', aldus PVV-raadslid Jan Valize. De VVD wil met een deel van het geld een fonds in het leven roepen waarmee vastgelopen woningbouwprojecten rechtgetrokken kunnen worden.