Provincie wil geweld in openbaar vervoer aanpakken
Als het aan gedeputeerde Jasper Kuntzelaers van Openbaar Vervoer ligt, komt er snel een einde aan agressie tegen buschauffeurs. De gedeputeerde zegt geschrokken te zijn van het bericht dat buschauffeurs te maken krijgen met geweld tijdens hun dienst.
Kuntzelaers is gisteren in gesprek gegaan met kaderleden van de vakbonden FNV en CNV. Bij dit gesprek waren enkele chauffeurs in dienst van Arriva aanwezig. Volgens Kuntzelaers was het een positief gesprek. ‘Wij vinden het belangrijk dat personeel en reizigers zich veilig voelen in het openbaar vervoer. Binnen de Limburgse concessie zijn afspraken gemaakt over dit onderwerp en daarop wordt gestuurd en gemonitord’, zegt de PvdA-gedeputeerde.
Onderdeel van het probleem
Vakbondsbestuurder Marijn van der Gaag van FNV Streekvervoer zegt niet aanwezig te zijn geweest bij het gesprek. ‘We zijn als vakbond blij dat er gesproken is op provinciaal niveau. Maar de provincie is mede onderdeel van het probleem. Personeelsproblemen zijn natuurlijk niet zo op te lossen en de provincie wil als opdrachtgever vasthouden aan de afgesproken dienstregeling. Dat is nu lastig te combineren’, zegt de vakbondsbestuurder. 'Een gesprek op provinciaal niveau is een goed begin om aandacht te vestigen op dit probleem. We hopen dat dit ook invloed heeft op de directie van Arriva. Van hen hebben we nog geen reactie gehad op onze brandbrief. Als die komt, dan willen we zo snel als mogelijk om tafel met de directie van de vervoerder om dit probleem aan te pakken.'
Controle
Chauffeurs gaven vorige week bij Omroep Venlo aan dat ze het gevoel krijgen dat Arriva niet genoeg doet om de problemen op te lossen, mede omdat het bedrijf door het uitblijven van boetes en andere maatregelen vanuit de provincie geld bespaart bij elke rit die niet gereden wordt. Dit geld gaat voor het gevoel van de medewerkers rechtstreeks naar de aandeelhouders, laat een chauffeur weten. ‘De provincie Limburg ziet als opdrachtgever toe op de uitvoering van de afspraken in de concessie. Uit de monitoring van de cijfers zie ik niet het beeld dat er minder streng wordt gecontroleerd op overtredingen binnen de afspraken. Wel zien we dat de ernst en de impact van geweldsincidenten toeneemt’, zegt Kuntzelaers.
Convenant Sociale Veiligheid
De provincie vindt het belangrijk dat er werk wordt gemaakt van het veiliger maken van het openbaar vervoer, voor zowel de reiziger als het personeel. ‘In samenwerking met het Rijk, decentrale overheden, ProRail, politie en de vervoerders worden maatregelen genomen om incidenten in het openbaar vervoer te verminderen en voorkomen. Maatregelen die daaruit voortkomen zijn onder andere: geen contant geld in de bus, sluiten van ov-chipkaartpoortjes, inzet bodycams en onveilige situaties melden via Whatsapp. In mei 2020 is daarom het Landelijk Convenant Sociale Veiligheid in het OV 2020-2025 getekend door de bovenstaande partijen’, zegt Kuntzelaers.