advertentie Viecuri Mooi

Protest van de cowboyhoed tegen afgelasting vastelaovend

Wat doet de toneelspeler die niet meer op het toneel kan staan? Die stopt al zijn creativiteit in een podcast. En dus komt Venlonaar Hay van Hoorn met het hoorspel Lockdown op zölder.

Het is naar eigen zeggen een mix van historie, vastelaovend, sprookjes en corona. 'Maar verwacht geen zielig verhaal over hoe erg het is dat vastelaovend dit jaar niet doorgaat', geeft Van Hoorn alvast als winstwaarschuwing af.                                     

Opstaeker

De start vormt een verhaal dat Van Hoorn wilde schrijven voor het carnavalsblad De Träöt. Dat groeide dus uit tot een compleet hoorspel dat te beluisteren is op de site van Van Hoorn en het Venlose carnavalsgezelschap Jocus. 'Het is eigenlijk ook bedoeld als opstaeker voor de mensen die vastelaovend nu moeten missen en de toneelgezelschappen die niet kunnen spelen', zegt Van Hoorn.

Maria uit de kerststal

Je zou het niet verwachten van de man die we ook kennen als echter carnavalsvierder en faatse in de optocht, maar Van Hoorn kan prima leven met het feit dat het volksfeest niet massaal wordt gevierd. De carnavalsattributen die in zijn hoorspel op zolder tot leven komen en een opstand beginnen tegen een jaar gedwongen rust ,vertolken dan ook zeker niet de mening van de Venlonaar. Van Hoorn spreekt via Maria uit de kerststal die ook op zolder staat. 'Die wijst de actievoerders terecht en op al die mensen die te lijden hebben onder het coronavirus. Als je daarbij stilstaat is het helemaal niet zo erg dat we vastelaovend een jaartje overslaan.'