advertentie

Prinsesse zat!!

Nog even terug naar vastelaovesdinsdaag, naar de heilige grond van de hoek Parade en Klaasstraat. De Boérebroélofstoet is voorbijgetrokken en een muzikale gelegenheidscoalitie van Take Träöters en Trommelaers speelt samen met Joekskepel Straotedrèk. Wiel Veugelers, die ook jaar weer is komen vieren, attendeert mij erop dat het allemaal liedjes van vroeger zijn. Over Stina die met klem verzocht wordt de deur te openen, over de Veuroètgank en de Sterre baove Straole. We neuriën of zingen mee. Soms niet meer dan een regeltje, vaker een compleet refrein.

Het loopt tegen vijf uur en kastelein Bert geniet van opnieuw een beker alcoholvrij bier, wanneer het gebeurt. Opeens klinkt de weemoedige treurmars Straks is 't weer Aswoensdaag. Dé parel uit Blerick van Giel Geurts en Tiny Hofman uit 1975. Alzoeë 4x11 jaar oud, aevel ook tijdloos. Opeens realiseren we ons dat de vastelaovend eindig is. Dat er ’n ind komt aan de gelukzaligheid van het samenzijn. Wat twee en een halve week geleden nog zeeën van tijd leken, blijken toch slechts golfjes op het wateroppervlak geweest te zijn. De sterke onderstroom van de voortrazende tijd zal een einde maken aan de prachtige vastelaovesrimpelinge.

Er was aevel dit jaar ook een andere golf. Een golf die in historisch perspectief heel opvallend was. Een vrouwelijke golf met een glimlach.

In Tegelen werd voor het eerst Denise Jaspers uitgeroepen tot Prinses vur einen daag. In het Jocusrieëk roerden zich al voor de vastelaovend de Duchtige Dansmariekes. Er was aevel ook het aanstekelijke Prinsesseleed van Minsekinder, een initiatief van Charlotte Clabbers en geschreven door Pieter Kuijpers en Michiel van der Grinten. De videoclip ervan werd gemaakt door Peggy Erprath en Fedor van Rossem.

De prinsesse liepen maandag mee in de optocht. Met schattige tiara’s, majesteitelijke ploète en een sjerp met de tekst: Prinsesse zat!! Het motto werkte aanstekelijk. Op dezelfde heilige grond van de hoek Parade en Klaasstraat kregen ook mannen de sjerp om. Kastelein Bert dronk er nog maar eens een alcoholvrij bruin op. In het Ursulastraatje werd een staatsiefoto van de prinsesse gemaakt. Dit was aevel niet het enige. Zelfs Hoeëgheid Erik en Vors Joeccius XI zijn op de foto gegaan. Getooid met die bewuste sjerp. Vastelaovesmaondaag 2019 was historisch, het was de eerste dag van de Fluwieële Revoluutsie in het Jocusrieëk.

Exclusief voor Aevel de historische foto’s (met dank aan Pieter Kuijpers).

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx

advertentie

Lees ook deze artikelen