advertentie Delta Fiber week 49 header

Primeur: dit is het nieuwe kunstwerk van de Jocushaan

Het nieuwe Jocus-kunstwerk van een fiere haan op een scepter wordt volgend weekend gepresenteerd op het plein voor het Limburgs Museum. Hoe het beeld eruit gaat zien werd zojuist getoond in Nedinscoplein.

Metaal en restmateriaal

Het kunstwerk van Rik van Rijswick bestaat uit verschillende soorten metaal, aangevuld met restmateriaal. De sokkel is een grote scepter zoals je die verwacht bij een prins. Daarbovenop staat een haan van roestvrijstalen buizen. In de haan zijn stukjes gekleurd glas verwerkt. In de borst zit een groot hart dat volgens de kunstenaar zelf staat voor moed en kwetsbaarheid. ‘Maar het verbeeldt voor mij ook het hart van de stad’, zegt Van Rijswick.

16 x 11

Jocus schenkt het kunstwerk aan de stad ter ere van het jubileumjaar 2018-2019. De vereniging viert het 16x11-jarig bestaan. Naast het kunstwerk van de haan werd ook de Vreedzame Krijger teruggeplaatst op de Kop van de Weerd. Ook dat is mogelijk gemaakt door Jocus. Het beeld was populair onder Venlonaren maar verdween eerder omdat de gemeente en kunstenaar Van Rijswick het niet eens werden over de prijs. 

Al meer Jocus-kunstwerken

Jocus schonk al vaker kunstwerken van kunstenaars uit de regio aan de stad vanwege bijzondere data. Op de Markt voor het stadhuis staat sinds 1985 een Jocushaan. Het beeld is gemaakt door Hay Mansvelders ter gelegenheid van 13x11 jaar Jocus. Tijdens het vorige jubeljaar (2007-2008) werd op het hekwerk in het Keizerstraatje een beeldje De Kiep (een eerbetoon aan oud-Vorst Sef Hendrikx) gepresenteerd van kunstenaar Ger Janssen. Op de datum 11-11-11 kwam er een plaquette van Hein Sax voor de Maaspoort te liggen.