advertentie

Bijna zesduizend poststemmen binnengekomen in Venlo

Zeventigplussers konden dit jaar per post stemmen en in ieder geval 5.982 mensen hebben daar gebruik van gemaakt. Door een aanpassing in de procedure zijn er veel minder ongeldige stemmen.

Mensen van 70 jaar en ouder kregen een zogenaamde stempluspas waarmee ze via post kunnen stemmen. Ze moesten stembiljet in een envelop doen en die samen met de pas in een tweede envelop. De poststem moest uiterlijk afgelopen vrijdag op de bus. In de praktijk bleek dat veel stemmen ongeldig waren, omdat ouderen hun pas en stembiljet in dezelfde envelop hadden gedaan.

Stemgeheim

Op verschillende plekken in het land was tot wel tien procent van de stemmen verkeerd uitgebracht, in Venlo ging het om zo'n vijf procent. Die stemmen zouden eigenlijk ongeldig zijn, omdat het stemgeheim geschonden zou worden door de envelop met stembiljet te openen. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft de procedure gewijzigd. Door de stempluspas uit de envelop te halen zonder het stembiljet uit te vouwen of in te zien blijft het stemgeheim bewaard en zijn de stemmen toch geldig.

Stembureaus

Venlo telt 76.000 stemgerechtigden. Gisteren en vandaag brachten tot nu toe ruim vierduizend mensen hun stem uit in een van de acht geopende stembureaus.