Poging 2: Venlo wil nu rotondes laten adopteren

Nadat eerder dit jaar het project reclame op de Venlose rotondes na een conflict over groenonderhoud ten einde was gekomen, komt de gemeente met iets nieuws. De mogelijkheid voor ondernemers om op rotondes te adverteren als ze die ook zelf onderhouden.

De afgelopen jaren bestond al de mogelijkheid om te adverteren op rotondes, maar door gebrekkig groenonderhoud waren die reclameborden niet of nauwelijks te zien. Daarop trok het bedrijf dat de acquisitie voor adverteerders regelde zich terug.  

Geen bezuiniging

Dus komt de gemeente nu met een nieuwe variant. En die is niet ingestoken vanuit een bezuiniging, schrijft het Venlose college in het voorstel. Al wordt wel meteen voorgerekend dat het inrichten van een rotonde in kosten varieert tussen de 5.000 en 10.000 euro en dat adoptatie van verkeerspleinen door bedrijven ook een besparing in de onderhoudskosten oplevert. Venlo zegt met de adoptiemogelijkheid te reageren op vragen vanuit de bevolking. Zo wordt er in Belfeld al langer gesproken over het slechte onderhoud van rotondes, in het dorp heeft zich een ondernemer gemeld met de vraag of de rotondes te adopteren zijn. 

Buurtbewoners

Het gaat concreet om 59 van de 62 gemeentelijke rotondes, de grote verkeerspleinen rond het centrum kunnen niet geadopteerd worden. Bedrijven die een rotonde onder hun hoede nemen verplichten zich tevens dat de middencirkel voor ten minste 70 procent uit groen bestaat, dat bestaande kunstwerken worden gerespecteerd en dat het ontwerp voor de rotonde eerst met buurtbewoners wordt besproken en de gemeente over het ontwerp altijd het laatste woord heeft.