Pico en Bello als godfathers van de zingende prins(es)
Een beetje nieuwe prins carnaval heeft tegenwoordig ook een eigen liedje. De eerste? Hoogstwaarschijnlijk Jocus-prins Huub II met kompaan oud-prins Theo I. En dat ondanks de kleine handicap dat beide prinsen helemaal niet konden zingen.
Het Prinsleed Venloleef werd in 1992 - zoals dat toen nog ging - op een cassettebandje gezet. Door Pico en Bello. De distributie van het nieuwe nummer werd vervolgens overgelaten aan de Venlose kasteleins. 'We hadden in een paar cafés een bandje achtergelaten. Kwamen we dan bij Hannelore, Piet Pollux of Herman van de Gaaspiep werd dat nummer met veel succes gedraaid en mochten we zingen', vertelt Theo I (Lamberts).

Keulen
De oorsprong van het liedje ligt in Keulen. 'In het jaar dat ik prins was zijn we daar met de kegelclub naartoe getrokken. In een café werd het nummer van de prins van Keulen Wicky Junggeburth gedraaid', herinnert Huub II (Verdonck) zich. 'Ik zei meteen tegen Huub dat we dat nummer moesten zingen op de avond van de oud-prinsen van Jocus', vult Theo I. Het prinsenlied van Keulen werd van een Venlose tekst voorzien en van een nieuw arrangement in Blerick. In de opnamestudio van Frits Tilburgs werd gesleuteld aan de zangstemmen en nam Tilburgs zelf de hoogste noten voor zijn rekening. 'Want wij beiden konden eigenlijk helemaal niet zingen', spreekt Huub II met een lach.
Theo wilde niet, maar werd wel prins carnaval
'Een gewone Venlose jongen wordt prins bij Jocus, kopte het Dagblad voor Noord-Limburg toen ik in 1985 prins carnaval werd. Ik was immers maar een eenvoudige bakker in de binnenstad', spreekt Theo Lamberts met een lach. 'Toen Vors Joeccius XI Joep Schreurs een afspraak met me maakte, zei ik meteen tegen mijn vrouw dat hij me als prins ging vragen. Ik ging naar hem toe met de gedachte dat ik nee zou zeggen, ik wilde geen prins worden. Maar toen ik eenmaal de vraag kreeg zei ik toch volmondig ja. Als kleine jongen keek je altijd met ontzag op naar prins carnaval. Als je dan zelf de kans krijgt gaat een jongensdroom in vervulling. Het gevoel dat hoort bij het prinsschap raak ik nooit meer kwijt.'
Huub werd ontvoerd en kwam terug als prins Huub II
Huub Verdonck verkende voor zijn bedrijf de mogelijkheden en had daarvoor contact met het bedrijf van Pieter van Rijswijck die tevens bestuurslid was van Jocus. 'Op een gegeven moment reden we over een bedrijventerrein en vanuit het niets dook daar Vors Joeccius XI Toine Hazenbosch op. Hij stapte in de auto en nam plaats op de achterbank, vervolgens reden we naar het Zwart Water. Daar kreeg ik de vraag of ik prins van Venlo wilde worden', herinnert Verdonck zich. 'Het nummer dat we opnamen wordt door velen gewaardeerd, maar de mensen die ooit prins zijn geweest herkennen écht het gevoel dat van het liedje uitgaat. Het prinsschap is iets ongelooflijks waar ik zeker in deze tijd van het jaar met veel plezier aan terugdenk.'
Evergreen
Het hertaalde Venlose prinsennummer kreeg een jaar later een vervolg. 'Veel zangers in verschillende plaatsen hebben het daarna opgepakt om er een eigen versie van te maken', weet Verdonck. Samen met Lamberts zong hij nog een keer een liedje in de prijzen samen met oud-prinsen Wim Roeffen en Hay Thissen. Maar daar bleef het bij. 'We hebben nog één keer meegedaan met de liedjeswedstrijd, zonder resultaat. Daarna zijn we gestopt als zangers. Voor twee niet-zangers hebben we met twee liedjes toch best een indrukwekkende zangcarrière gehad', zegt Lamberts met een lach. Hun prinsenliedje bleek wel een blijvertje. Nog altijd is het nummer op mening prinsenreceptie te horen wanneer oud-prinsen komen feliciteren. 'En dat is best wonderlijk aangezien er op wat cassettebandjes na volgens mij helemaal geen geluidsdragers zijn waarop het nummer staat', zegt Lamberts.