advertentie

Persoonlijk record

Dit wordt ongetwijfeld het sportiefste weekend van het jaar. ’t Sprik dat ook ik probeer mijn persoonlijk record te verbreken.

Afgelopen weken heb ik als ik niet kon luime, het parcours al tig malen gevisualiseerd en in gedachten gelopen. Waar is geniepig vals plat? Op welke stukken heb je wind tegen? Een persoonlijk record is van veel factoren afhankelijk. Zit het weer mee? Hoe druk is het en kan ik wel de ideale lijn open? Het zijn vragen, waarmee ik mezelf al döks gekwaeld heb de laatste tijd. Nee, ik moet nog maar eens zien of ik zondag sneller dan ooit, zigzaggend tussen de toeschouwers door, van ons thuis naar café Take Five loop.

Over cafés en slapen gesproken. In De Gaaspiep wordt na de Elfde van de Elfde altijd een leitje opgehangen met de mededeling, dat het nog zoveel nachte slaope is wies de vastelaovend. Dit jaar is het aevel anders. Afgelopen woensdag kregen we van Fritz Bode een foto van het legendarische leitje, waarop te lezen staat: Nog 32x slaope! En dan? Connopeum. Is deze Gaaspiep Code een versleutelde boodschap voor vrijmetselaars? Of voor Russische spionnen, die het beleid van het daadkrachtige college van B&W van Venlo willen ondermijnen?

Aan miene hak, zag Koeëba! Op zondag 28 april wordt de Groeëte Kerk officieel verheven tot basiliek. Symbolisch wordt die dag in de kerk door de bisschop een half geopende parasol van rode en gele stroken geplaatst. Zo’n parasol heet in het Latijn een conopeum. Op vastelaovesdinsdaag schreef de koster van de kapel van Genooy het woord op het bordje en hing het op. Sindsdien telt De Gaaspiep af.

Wat schreef ik over het college van B&W? Daadkrachtig? In de in 2003 Groenste Stad van Europa, schiet de daadkracht wat betreft groenonderhoud aevel ernstig tekort. Overal schiet het onkruid omhoog. De rotondes zijn overwoekerd met struùk. Het heeft geleid tot een conflict tussen de firma die er reclameborden heeft staan en de gemeente. En dan is er nog de malva-wants. Ik had nog nooit van het beestje gehoord. In het Groenveld zitten er aevel al miljoenen. Gelukkig is det óngesiefer seksueel hyperactief. Het zal zich alzoeë snel verspreiden over de stad en zich ook tegoed gaan doen aan de groene gevels van het Stadskantoor. Wedden dat dan de gemeente wel in actie komt?

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx

advertentie

Lees ook deze artikelen