Paul Nagelmaeker van Neutjesrang overleden

De Venlose theatermaker en liedjesschrijver Paul Nagelmaeker is op 64-jarige leeftijd onverwacht overleden. Hij stond in 1983 aan de basis van Neutjesrang.

Nagelmaeker was de jeugdwerker die samen met zijn kompaan Paul Linssen het plan had opgevat om carnavalisten te vermaken met sketches en eigen liedjes. Dat was 1983, de rest is geschiedenis. Tijdens het carnaval van dat jaar werd in Venlose portieken en op straathoeken de basis gelegd voor Neutjesrang.

Trio

Nagelmaeker was zo een van de initiatiefnemers van wat een van de succesvolste Venlose formaties zou worden. Na het carnaval bleef het duo zijn kunsten vertonen op straat, terrassen en in cafés. Eerst onaangekondigd, maar al snel gevraagd. In 1984 kwam René Oostdam het duo versterken en vanaf 1986 kreeg Neutjesrang met het vertrek van Linssen en de komst van Fred van den Bogaard de definitieve samenstelling.

Volgende maand zou het trio nog drie keer op de planken staan in De Maaspoort. Daarna zou het stoppen, na meer dan dertig jaar was het mooi geweest, zo gaf Nagelmaeker afgelopen februari zelf aan in Nedinscoplein. Om daaraan toe te voegen dat er voor hem nog genoeg nieuwe uitdagingen op theatergebied lagen te wachten.

Theater

Zijn naam zal echter voor altijd verbonden blijven met Neutjesrang. Het trio presenteerde de Leedjesaovend van Jocus, figureerde in reclamespotjes op Omroep Venlo, stond op zittingsavonden van carnavalsverenigingen en maakte succesvolle theaterprogramma's die niet alleen in Venlo volle zalen trokken. Humor voerde de boventoon, maar ook de serieuze noot werd niet geschuwd. Met gevoelige liedjes wist Neutjesrang te ontroeren. Daarbij bleef het trio het straattheater trouw met optredens tijdens het Zomerparkfeest en tot dit jaar tijdens carnaval op straat. Daarnaast gaf het mede vorm aan de jaarlijkse Blauwe Zaoterdaag op de zaterdag voor vastelaovend. 

Serieuze

Nagelmaeker omschreef zichzelf ooit als 'de serieuze' binnen Neutjesrang. Op het podium werd die karaktereigenschap naast de drukke Van den Bogaard en dromerige Oostdam uitvergroot. Naast Neutjesrang maakte Nagelmaeker ook naam als liedjesschrijver. Zo viel hij twee keer in de prijzen bij de Leedjesaovend van Jocus. Maar zijn bekendheid kreeg hij vooral met wat hij deed in de spotlights. Vaak  hilarisch en soms ontroerend zoals afgelopen carnaval, toen hij tijdens Blauwe Zaoterdaag een zelfschreven ode bracht aan Lieske Cardinaals en daarmee de Kwartelenmarkt stil kreeg.