Parkeerdruk Venlose centrum loopt op

Het aantal parkeerplekken voor bewoners van de Venlose binnenstad staat onder druk. Die constatering komt van de gemeente zelf in de aanloop naar nieuw parkeerbeleid dat er voor deze zomer moet liggen.

Zo stonden begin dit jaar 51 mensen op een wachtlijst voor een parkeerontheffing in de binnenstad. Die mensen kregen van de gemeente aanvankelijk te horen dat er geen plek meer was om hun auto op straat te parkeren, inmiddels is die plek er wel omdat een aantal bewoners hun ontheffing niet hebben verlengd. 

Druk van de ketel

Daarmee is de druk voor het gros van de bewoners in de binnenstad de druk voor even van de ketel, dat geldt niet voor de bewoners van de Romertoren en het Romercentrum. Die zijn op dit moment met de gemeente in gesprek over een parkeeroplossing. De meeste bewoners kochten daar een woning met een gratis parkeerplek in de parkeergarage onder de Maasboulevard voor vijf jaar. Nu die regeling afloopt moeten de bewoners onderhandelen met garage-eigenaar Q-Park over hun parkeerplek, maar de prijs van ruim 2100 euro vinden ze te hoog. Venlo houdt echter vast aan het beleid dat bewoners van de binnenstad parkeren op de eigen locatie. Verzoeken van bewoners van de Maasboulevard om elders in de binnenstad te parkeren zijn dan ook afgewezen. 

Verkiezingen

Het zal een van de onderwerpen worden waarover de gemeente zich buigt in het nieuwe parkeerbeleid. 'Of we daar iedereen tevreden mee maken is de vraag. Parkeren is net als voetbal, iedereen heeft er een mening over', zegt wethouder Parkeren Sjors Peeters. 'Bovendien hoort het bij wonen in de binnenstad, daar is het parkeren altijd een uitdaging.' Peeters wil juist vanwege de gevoeligheid van het onderwerp nog voor de zomer met het nieuwe parkeerbeleid naar de gemeenteraad. 'De gemeenteraadsverkiezingen van 2022 dienen zich aan en gaan na de zomer zeker een rol spelen. Je loopt dan het risico dat partijen met de verkiezingen in het achterhoofd heel andere afwegingen gaan maken.'