advertentie

Paradijsvogel en Jocushaan

Hoe kunnen we deze week samenvatten? Een paradijsvogel, die ’t stedje decennialang kleur gaf, is voor altijd weggevlogen.

Aevel. Een sierlijke haan spreidt vanaf vandaag zijn veren. In de stad, wao ’t zoeë good is te zien. Goed is om te zijn, mede door mensen als Geer van der Veer, een stadsfiguur van wie vanmorgen afscheid wordt genomen. Wanneer een leven plots eindigt, ontstelt de stilte. Als bij muziek die abrupt verstomt.

Maandag was een bijzondere dag voor het Zomerparkfeest. Alle parcaholics waren uitgenodigd voor een buitengewone vergadering. Doel ervan was het peilen van het enthousiasme om de Boérebroélof van 2021 te organiseren. Volgend jaar is de vierenveertigste editie van het festival, in de numerologie van de vastelaovend 4x11. Iedereen werd gevraagd een kaartje in te vullen om kenbaar te maken welke rol hij of zij zou willen spelen. De respons was ver boven verwachting. Voorzitter Marc Nelissen zal binnenkort officieel de kandidaatstelling van het Zomerparkfeest voor de organisatie bij Jocus kenbaar maken. Voor wie de datum al vast wil leggen in de agenda: de Boérebroélof 2021 valt op 16 februari. Nog 465 dagen te gaan alzoeë.

Heerlijk, nog meer vastelaovend. Afgelopen donderdag werd het onderste deel van het beeld van de Jocushaan naar ‘t stedje overgebracht. De Keulsepoort is de ideale plek voor het kunstwerk, omdat het van aldshaer de drukste en belangrijkste toegang tot de binnenstad is. Un gas waeke truùk was ik er op zaterdagmorgen. ’t Höfde zich van de kooptoeristen die van het station de stad inliepen. Kunstenaar Rik van Rijswick heeft zich laten inspireren door een scepter en gebruikte cortenstaal en recyclemateriaal. De plaatsing donderdag gebeurde met groot materieel en zag er indrukwekkend uit. Het is aevel alleen nog maar de sokkel. Het eigenlijke beeld, de Jocushaan van roestvrijstalen buizen en gekleurd glas, arriveert deze morgen rond de klok van tien. Ingepakt, aevel. Om elf over zes vandaag is de onthulling. Ter gelegenheid ervan zal een nieuwe gedicht over de Jocushaan van Frans Pollux worden voorgedragen door Lynn Coesmans, prijswinnares bij de declamatiewedstrijd van Veldeke. Daarna volgt het grote moment en is de Jocushaan écht in ons midden.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx

advertentie

Lees ook deze artikelen