advertentie

Over de Huibaard en Sinterklaasstress

In mijn jaren van onwankelbaar geloof was Sinterklaas een afstandelijk man. Een mompelende mopperkont. Zijn knechten waren regelrechte bruten. Hun roe was een geducht martelwerktuig. Het kon aevel nog erger. 

Kwajongens - het dialectwoord strabante hoor je nooit meer - werden door hen in de zak meegenomen naar Spanje. In Madrid vonden ze een definitief einde in de bisschoppelijke zeepfabriek. In de jaren vijftig was Majazeep populair. Die was verpakt in een wikkel waarop een flamencodanseres stond afgebeeld. En wat was de nationale dans van Spanje? Ken! 

Een en een is twee, zeker in de logica van een kind. Anno nu zou bij wijze van spreken een professioneel hulpprogramma in gang worden gezet, wanneer een bôksebaom van een jaar of vijf thuiskomt met een horrorverhaal als dit. Als je eindelijk van je geloof was afgevallen, leerde je van oudere jongens de Venlose scheldnaam voor Sinterklaas: Huibaard. Een rake typering, want de uitmonstering van Sinterklaas en zeker zijn baard kon destijds niet tippen aan die van nu.

Gisteren had ‘Aevel’ een exclusief interview met Sinterklaas. Hij is nog steeds beduusd door de aankomst afgelopen zondag. ‘Aevel’ moet iets doorgeven. De Sint heeft alle tekeningen die hij gekregen heeft, één voor één bekeken. Ze zijn prachtig. En zijn handschoen is nog steeds warm van de kinderhandjes. Echt waar! Sinterklaas wil alle kinderen bedanken voor de hartverwarmende ontvangst. Hij is blij om weer hier te zijn.

Wat is dit toch een heerlijke tijd. Zeker omdat er dit jaar geen Sinterklaasstress hoeft te zijn. Sinterklaasstress is een nerveuze aandoening, die veroorzaakt wordt door de kwellende zoektocht naar cadeaus voor mensen, die eigenlijk alles al hebben. Niet nodig! Sinds gisteren ligt namelijk Kersmis in Venlo in de winkel. Dit is een cadeau dat je iedereen gunt. Zelfs als je niet meer in de Huibaard gelooft en geen Kerstmis viert. Het boekje met de kerstverhalen en teksten is prachtig vormgegeven. Het album is een bevestiging van het muzikale talent waar ’t stedje van barst.

Op zoek naar twee cadeautjes? Niet stressen, beste hulp-Sinterklazen! Het nieuwe boek van Paul Seelen is net op tijd uit. Een kijkje in ’t Hetje is een heerlijk fotoboek over een vergeten sloppenwijk in de binnenstad. Ik heb het een keer doorgebladerd en sta te trappelen om het te gaan lezen. Alzoeë:

Wies ’t weer ens is,
Sef Derkx

advertentie

Lees ook deze artikelen