advertentie Miso Oriental Header

Oudste foto’s van Venlo aangekocht door gemeentearchief

Het Venlose gemeentearchief koopt de oudst bekende foto’s van Venlo. Ze staan in een schriftje met in totaal meer dan 400 foto’s uit de begindagen van de fotografie.

Eigenaar Flip Bool draagt de fotoverzameling vanavond in het programma Nedinscoplein over aan burgemeester Scholten.

Liever in Rijksmuseum

Bool zag het schriftje met de oudste foto’s van een heleboel Nederlandse steden, waaronder Venlo, het liefst in de collectie van het Rijksmuseum terecht komen. Toch verkoopt hij het historische document nu aan het Venlose gemeentearchief. ‘Venlo heeft al vanaf het begin interesse getoond in de foto’s. Ik wil vooral dat ze in een goede openbare collectie terechtkomen en dat is hier het geval’, zegt Bool.

Zeldzaam

Het Venlose archief speelde een belangrijke rol in de plaats- en tijdsbepaling van de foto’s. Bool kocht de fotoverzameling zonder iets te weten over de afkomst. Hij herkende het schriftje wel meteen als een fotoalbum uit het midden van de negentiende eeuw en foto’s uit die tijd zijn zeldzaam. Als oud-directeur van het Nederlands fotoarchief wist Bool dat hij iets bijzonders had gevonden, maar niet wat er op de foto’s te zien was. Bij twee portretten stond een naam en bij de foto die later in Venlo gemaakt bleek te zijn stond de datum van 160 jaar geleden.


Zes jaar onderzoek

Bool deed zes jaar onderzoek naar de herkomst van de foto’s. Met hulp van amateurhistorici kon van redelijk wat afbeeldingen de herkomst worden bepaald. Venlo is met 21 foto’s het best vertegenwoordigd in het gevonden schriftje. Een van de foto’s is van een feestelijke bijeenkomst ter ere van de achttiende verjaardag van kroonprins Willem, de zoon van Koning Willem III. Die foto is gedateerd op 4 september 1858. Ook zijn er foto’s van de stadsreuzen Flujas en Guntrud voor het Venlose stadhuis.

Het onderzoek van Bool heeft ook uitgewezen wie de fotograaf was. De foto’s zijn gemaakt door Petrus Jan van der Grijp (Zierikzee 1819 – Leeuwarden 1897). Van der Grijp was militair arts en was gedurende zijn carrière in een groot aantal Nederlandse garnizoenssteden werkzaam. Van 1857 tot 1861 werkte hij in Venlo en maakte hij ten minste 21 opnamen, waarvan de meeste bij gelegenheid van het feest op 4 september 1858, toen de kroonprins zijn 18de verjaardag vierde.

Fondsen en donateurs

Bool betaalde in 2011 8.000 euro voor het boekwerk. Hij stelde vorig jaar dat hij minstens het dubbele zou willen ontvangen voor alle moeite en tijd die hij erin had gestoken. Of het Gemeentearchief dat bedrag ook heeft betaald is niet bekend. Naar verluidt is de fotoverzameling getaxeerd op 15.000 euro, een prijs die dicht bij de vraagprijs van Bool ligt. Voor de aanschaf zijn verschillende fondsen en donateurs benaderd. De Provincie heeft 7.500 euro bijgedragen aan de aankoop.

Nieuwe website gemeentearchief

Tegelijkertijd met de bekendmaking van de aankoop, presenteert het gemeentearchief ook een nieuwe website. De nieuwe site maakt zoeken door de verschillende collecties gemakkelijker. Ook voldoet de website aan nieuwe eisen voor digitale toegankelijkheid van de overheid. De nieuwe website is te bezoeken via deze link