advertentie

Oudste foto’s uit Venlo ontdekt

Kunsthistoricus Flip Bool uit Den Haag heeft een fotoschriftje gevonden met daarin de oudste foto’s uit Venlo en verschillende andere steden.

De foto’s dateren uit het midden van de 19de eeuw. ‘Het is echt een heel bijzondere verzameling’, stelt eigenaar Flip Bool.

Feest voor de kroonprins
Venlo is met zeker twintig foto’s het best vertegenwoordigd in het gevonden schriftje. Een van de foto’s is van een feestelijke bijeenkomst ter ere van de achttiende verjaardag van kroonprins Willem, de zoon van Koning Willem III. Die foto is gedateerd op 4 september 1858. Ook zijn er foto’s van de stadsreuzen Flujas en Guntrud voor het Venlose stadhuis.

Gevonden in antiquariaat
Bool vond het schoolschriftje met foto’s in een foto-antiquariaat in Haarlem in 2011. In het schrift zaten bijna 400 foto’s. Er waren portretten, maar ook foto’s van steden en insecten. Bij twee portretten stond een naam en bij de foto die later in Venlo gemaakt bleek te zijn stond de datum van 160 jaar geleden. Fotoalbums uit midden negentiende eeuw zijn zeldzaam. Als oud-directeur van het Nederlands fotoarchief wist Bool dat hij iets bijzonders had gevonden, maar niet wat er op de foto’s te zien was.

Zes jaar onderzoek
Om te achterhalen wie de foto’s gemaakt had en wat er op de beelden te zien was startte Bool een onderzoek en een website met daarop alle afbeeldingen uit het boek: www.foundphotography.nl. Met hulp van kenners en amateurhistorici heeft hij inmiddels van een heleboel foto’s de plek en de identiteit kunnen vaststellen. Nu is hij echter op een punt dat hij niet meer verder komt en de publiciteit zoekt voor verdere info.

Interesse uit Venlo
Tijdens zijn onderzoek had Bool ook contact met het Venlose gemeentearchief. Omdat Venlo het best vertegenwoordigd is heeft het archief interesse getoond en gezegd het schrift graag te willen overnemen. Bool twijfelt over dat aanbod. Hij wil het schrift het liefst verkopen aan het Rijksmuseum. Vanwege de grote historische waarde en omdat er van veel meer steden afbeeldingen in staan.

Geldende marktwaarde
Schenken wil het hij schrift niet. Hij wil het verkopen tegen de geldende marktwaarde. En die zal zeker een stuk hoger zijn dan de € 8.000,- die hij ervoor betaalde zes jaar geleden.

Alle Venlose foto’s zijn terug te vinden op de website van Flip Bool.

advertentie

Lees ook deze artikelen