advertentie

Oud-wethouder Theo Stroeken (80) overleden

Voormalig CDA-politicus Theo Stroeken is maandag op 80-jarige leeftijd overleden. Hij was jarenlang wethouder in Venlo en lid van de Tweede Kamer.

Twintig jaar beslaat de politieke carrière van Venlonaar Stroeken. Voor het CDA was hij raadslid en wethouder in zijn eigen stad en tussen 1998 en 2002 lid van de Tweede Kamer. Voor Omroep Venlo vatte hij in 2002 op zijn laatste werkdag als Kamerlid zijn loopbaan als volgt samen: ‘De voldoening zat hem erin iets tot stand te brengen voor mensen.’

Wethouder

Stroeken begon in 1959 als onderwijzer om vervolgens in 1964 leraar Duits te worden. Aanvankelijk op de ULO en later het Sint Thomascollege. Na de fusie van de christelijke partijen werd hij vanaf 1977 politiek actief voor de nieuwe partij CDA. In 1982 werd hij wethouder van Onderwijs, Welzijn en Cultuur en lid van de gemeenteraad. Vanaf 1990 had hij als wethouder Financiën en Economische Zaken in zijn portefeuille. In 1994 verliet hij de lokale politiek om zijn loopbaan in het bedrijfsleven te vervolgen. 

Kamerlid 

Maar het bleef kriebelen. Stroeken bleef lid van de partijraad van het CDA en deed in 1995 een vergeefse gooi naar een zetel in de Eerste Kamer. Een jaar later mocht hij alsnog naar Den Haag afreizen om daar met 11.000 voorkeurstemmen lid van de Tweede Kamer te worden. Het eens zo machtige CDA was in het parlement echter net als de voorgaande vier jaar gedwongen oppositie te voeren. In het gesprek met Omroep Venlo uit 2002 reageerde Stroeken ook op de bijtende kritiek die politici vaak krijgen. 'Je kunt je daar alleen tegen wapenen door voor jezelf te weten dat je zo goed mogelijk en eerlijk je best doet voor andere mensen.' Na vier jaar vond Stroeken het genoeg, met 63 jaar keerde hij terug naar Venlo.

Bestuurder

Behalve een loopbaan in de politiek was Stroeken ook als bestuurder maatschappelijk actief. Zo was hij onder andere voorzitter van de Stichting Doortocht en voorzitter van Ondernemend Venlo. Als voorzitter van Raodhoes Blerick stond hij mede aan de basis van het nieuwe gemeenschapshuis in Blerick. 

advertentie

Lees ook deze artikelen