advertentie VieCuri Mooi

Organisaties bundelen krachten tegen armoede

Onder de naam Sam&Venlo maken de stichting Leergeld Venlo en het Jeugdfonds Sport en Cultuur voortaan samen werk van de bestrijding van armoede onder de Venlose jeugd. 

Door te gaan samenwerken in een koepel moet het indienen en afhandelen van aanvragen bij beide fondsen makkelijker worden. Ouders en begeleiders van kinderen tot en met 18 jaar die opgroeien in armoede, kunnen een aanvraag indienen, voor Leergeld geldt een ondergrens van 4 jaar. Het gaat dan concreet om kinderen van ouders met een (bijstands)uitkering, van werkende ouders met een laag inkomen, van ZZP-ers met weinig werk en kinderen van ouders met schulden. Venlo is een van de 30 Nederlandse steden met het grootste aantal kinderen dat opgroeit in armoede.

Eerste gemeente

Stichting Leergeld Venlo is opgericht in 2013 en ondersteunt jaarlijks zo’n 500 Venlose kinderen bij het aanschaffen van een fiets of computer en het deelnemen aan zwemles. Stichting Jeugdfonds Sport & Cultuur Venlo is sinds 2007 actief en zorgt ervoor dat jaarlijks zo’n 1.000 Venlose kinderen kunnen deelnemen aan sport- en cultuuractiviteiten. Volgens beide fondsen is Venlo de eerste gemeente in Nederland waar een dergelijke samenwerking gestalte krijgt.