advertentie VieCuri Mooi

Oppositie: onafhankelijk onderzoek naar gevolgen subsidiekorting

Een onafhankelijk onderzoeksbureau gaat de komende maanden de waarde van verenigingen en de gevolgen van de subsidiekorting daarop in kaart te brengen. Het bureau is ingehuurd door de oppositie.

CDA, VVD, PVV en D66 hebben de opdracht gisteravond officieel aan de onderzoekers gegeven. 'Het moet een gedegen onderzoek worden waarin alle feiten op tafel komen. Ja, er wordt dus ook gesproken met vertegenwoordigers van clubs en verenigingen. In september moeten de resultaten er liggen. Dat geeft ons nog voldoende tijd om het debat over de nieuwe subsidieregels en de korting op subsidies te voeren', zegt D66-voorman Frans Aerts.

Feiten

Hij noemt de opdracht bijzonder. 'Niet alleen omdat de oppositiepartijen met verschillende politieke kleuren samenwerken. Het is ook vrij uniek dat politieke partijen zelf een onderzoeksbureau in de hand nemen om feiten te onderzoeken. Feiten die eigenlijk onderzocht hadden moeten worden voordat er door dit college klakkeloos een streep door de huidige subsidieregels werd gezet', zegt Aerts. Het geld voor het onderzoek wordt door de vier oppositiepartijen zelf opgehoest. 'We krijgen als fracties in de gemeenteraad budget voor fractieondersteuning. Dat budget gaan we voor een deel inzetten voor dit onderzoek omdat we het belangrijk vinden dat nu echt de feiten boven water komen en we op basis van feiten het beleid kunnen aanpassen.'