Oppositie: gele kaart voor wethouder Pollux
Een gele kaart, die deelde de voltallige oppositie woensdagavond uit aan wethouder Marij Pollux. De oppositiepartijen dienden een motie van afkeuring in over het feit dat ze de raad te laat informeerde over de gebrekkige afvalinzameling deze zomer. Voor die motie was geen meerderheid in de raad.
'Achteraf en met de kennis van nu had ik u wat vaker en wellicht in vertrouwen moeten informeren over de afvalinzameling’, erkende wethouder Marij Pollux woensdagavond in het interpellatiedebat dat de voltallige oppositie had aangevraagd. 'Ik vind dat dingen niet goed zijn gegaan, dat kan ik vanavond nog wel tien keer zeggen', zei ze later in het debat toen met name de PVV, VVD en DENK bleven hameren op het feit dat Pollux te weinig reflectie toonde en eigenlijk sorry moest zeggen. Pollux zegde wel toe binnen twee weken de gemeenteraad in vertrouwen bij te praten over het contract dat de gemeente heeft met afvalverwerker Renewi.
Politieke hamvraag
De voltallige gemeenteraad was woensdagavond hoogst ongelukkig met de gang van zaken deze zomer toen via Omroep Venlo bekend werd dat het afval al maanden in grote delen van de gemeente ongescheiden werd opgehaald. Het feit dat de raad dit via de media moest vernemen en dat pas daarna vanuit het college openheid van zaken werd gegeven, stemde tot ontevredenheid. De politieke hamvraag is dan of de gemeenteraad voldoende vertrouwen heeft in de verantwoordelijk bestuurder. In dit geval dus wethouder Pollux.
Irritaties
Het duurde ruim drie uur voor het woord vertrouwen voor het eerst viel. Voor die tijd werden vooral veel technische vragen gesteld. Het gros daarvan was de afgelopen weken overigens al schriftelijk door het college beantwoord. Irritatie wekte Pollux bij de oppositie door in eerste instantie na een eerste schorsing van de vergadering veel van de gestelde vragen niet te beantwoorden. Een nieuwe schorsing volgde.
Vertrouwen kwijt
'We betreuren als college dat u achteraf meer geïnformeerd had moeten worden. Maar onze zorg was dat de afvalinzameling geen enkel moment in gevaar mocht komen', verklaarde Pollux daarna. Maar ook na alle antwoorden bleven de oppositiepartijen ontevreden. 'Ik hoor geen enkel punt van reflectie, het vertrouwen in deze wethouder is er nog steeds niet', zei PVV-fractievoorzitter Donald Fijnje. Ook DENK en de Fractie Bastiaans spraken hardop uit (nog) geen vertrouwen te hebben in wethouder Pollux. Harde steun voor haar kwam van coalitiepartijen EENLokaal en GroenLinks. De andere coalitiepartijen PvdA en CDA lieten zich in de tweede termijn niet meer horen.
Motie van afkeuring
Uiteindelijk diende de PVV een motie van wantrouwen in tegen Pollux, het zwaarste politieke middel dat een gemeenteraad heeft. Is daar een meerderheid voor dan betekent dat in feite dat een wethouder geen vertrouwen meer krijgt van de raad. In feite rest dan weinig anders meer dan aftreden. Na overleg achter de schermen in een nieuwe schorsing, bleek daar geen steun voor te zijn. Oppositiepartijen D66, PVV, VSP, VVD, DENK, Forum voor Democratie en de Fractie Oruc werden het wel eens over een motie van afkeuring. Zeg maar een politieke gele kaart. Daarover werd uiteindelijk wel gestemd. 'We spreken onze teleurstelling uit over het gebrek aan controle en effectieve actie met betrekking tot de afvalinzameling en het scheiden van afval in onze gemeente en dat het vertrouwen van de inwoners hierdoor is geschaad', stond in die motie te lezen.
Vanuit de coalitiepartijen kwam er ook voor deze motie geen enkele steun. Daardoor liep Pollux politiek gezien officieel geen schade op, maar weet ze wel dat haar krediet - zeker in het dossier afval - bij de oppositie zo goed als op is.