advertentie Truck support Header

Museum Van Bommel van Dam Bas Nollé

Op zoek naar de kleuren van Venlo

Verf maken van zand uit eigen tuin of van je favoriete plek. Kinderen van basisschool Sint Martinus kregen afgelopen week bij museum Van Bommel van Dam te weten wat je allemaal met zand kunt doen.

De aarde waar we iedere dag overheen lopen, vertelt soms meer dan op het eerste oog zichtbaar. En je kunt er ook heel veel mee. Met zand maken we verf of zelfs glas. De basisschoolleerlingen zetten grote ogen op als kunstenares Lonny van Ryswyck dat vertelt. 'En van klei kunnen we keramiek maken', zegt ze tegen de kinderen. 'Ik vind het leuk dat het lijkt alsof het echt ontdekkingen zijn. Je ziet de verwondering bij de kinderen en die verwondering heb ik zelf ook nog elke dag.'

Glas en keramiek

Samen met Nadine Sterk exposeert Van Ryswyck in Van Bommel van Dam. De twee laten in de tentoonstelling minutieus zien wat je met zand allemaal kunt. Zo hebben ze zelf glas gemaakt van Maastrichts en Venloos zand. Maastrichts glas is heel donker groen. Het glas uit onze gemeente is helder, licht blauw. Van akkers in de Noordoostpolder namen ze zand, om daar vervolgens tegeltjes van te bakken. Dan wordt duidelijk welke invloed bepaalde akkerbouw heeft op de kleur van het zand en het uiteindelijke resultaat van de tegel. Zo is een hoog ijzergehalte goed voor een rode kleur. Zulke tinten zijn ook in Tegelen in overvloed aanwezig, waardoor de keramiekindustrie er al sinds jaar en dag is gehuisvest.

Verf

De kinderen van de basisschool gaan aan de slag met het maken van verf die ze zelf hebben meegebracht. Samen gaan ze op zoek naar de kleuren van Venlo. Van Ryswyck: 'Het kan per plek heel erg verschillen. Ik denk dat je hier moet denken aan bruin- en grijstinten en alle nuances daartussen. Het is heel mooi om te zien.' Van Ryswyck hoopt de kinderen bewust te maken van de bijzondere eigenschappen van grond en aarde. 'Ik hoop dat ze anders gaan kijken naar de grond onder hun voeten. Dat die waardevol is en dat we zonder zand dus geen computers, brilglazen of gebouwen kunnen maken. Dat ze zich realiseren wat we allemaal maken van de aarde.'

Op de site van AtelierNL kun je ook je eigen zand aanmelden om bij te dragen aan de zoektocht naar de kleuren van Venlo.