advertentie VieCuri Mooi

Op ’t kuntje klatse

We zijn haos aan het einde van de lockdown. Zo lang er aevel geen vaccin of medicijn is, zullen we op onze hoede moeten zijn.

Dat ik bijvoorbeeld niet de drukte opzoek op een Duitse dag! Toch is die drukte in ’t stedje betrekkelijk. Afgelopen zondag - iedereen was in rep er roer vanwege de volle winkelstraten - was ik in ’t Kerkepäörtje. Een oase van rust, op korte afstand van de Duitse hook. De anderhalve meter was geen enkel probleem. De enkeling die voorbijkwam, groette vriendelijk op afstand.

Er was veel kritiek op het toezicht en de handhaving zondag. Dus haalde de gemeente alles uit de kast voor Hemelvaartsdag. Een mediaoffensief in Duitsland en de maatregelen in de binnenstad hebben geholpen. Het was druk, maar beheersbaar. Iedereen tevreden? Aan miene hak, zag Koeëba! Voor het stadhuis stond een lichtkrant, met een verwijzing naar slechts twee winkels. Alleen reclame dus voor Primark en de 2 Brüder. Onder de middenstand steeg, naar aloude Venlose traditie ’t genäöl weer op, meldde ons welingelichte bronnen. Te meer omdat iedere ondernemer verplicht was alle reclame-uitingen en koopwaar weg te halen voor de winkel. We kunnen ons op ’t kuntje klatse, want het normale leven herneemt zich nu al in ’t stedje.

Over corona gesproken. Het virus is onderwerp van de mini-expositie in de kleinste galerie van het noordelijk halfrond aan Klein Stalberg. Phil en Huub Eickmans hebben een diorama gemaakt, waarin een globe met mondkapje centraal staat. Het mondkapje bedekt de helft van Brazilië. Terwijl er in het land op sommige dagen meer dan duizend mensen sterven, doet tadewa Bolsonaro corona nog steeds af als een griepje. Nee, vergeleken met Brazilië kunnen wij ons in Nederland op ’t kuntje klatse met onze regering. Hier voert redelijkheid nog steeds de boventoon.

Het Eurovisie Songfestival is niet doorgegaan, de Limbo Top 100 aevel wel. Proficiat Lex Uiting. Voor de derde keer op rij won hij met Nao ’t zuuje. Op de tweede plaats staat Hald mich 's vas van Neet oèt Lottum. November, over een verliefdheid in Venlo, van Rowwen Hèze is zesde geworden en Veldboeket van Thei & Marij achtste. Vier leedjes veur de ieëwigheid bij de eerste tien. We mogen ons op ’t kuntje klatse met zo veel talent en inspiratie.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx