'Gemeente te vaak op stoel van zorgverlener'

De gemeente gaat nog te vaak op de stoel van de zorgverlener zitten. Dat zegt Twan Verbeek van de PGB Werkgroep in een gesprek over de jeugdzorg in Venlo.

De PGB Werkgroep fungeert als luisterend oor voor mensen die  hulp nodig hebben bij het krijgen van geschikte zorg. Volgens Verbeek pakt de gemeente dus niet altijd de juiste rol. 'De gemeente moet meer ervaring uit de praktijk halen en niet zelf proberen het wiel uit te vinden. Luisteren naar de mensen in het veld zou de oplossing kunnen zijn. Zij hebben de expertise en weten vaak wat er speelt.', zegt Verbeek. 

Aanbestedingen

Natascha Steegh is individueel jeugdzorgbegeleidster zonder een contract bij de gemeente. Ook bij de volgende aanbesteding zal ze buiten de boot vallen, omdat ze niet aan de gevraagde eisen kan voldoen. Volgens de begeleidster gaat het om eisen die niets te maken hebben met de kwaliteit van de zorg. 'Je moet bijvoorbeeld een minimaal aantal cliënten per jaar kunnen helpen en verschillende zorgsoorten aanbieden. Daar kunnen individuele begeleiders niet aan voldoen. De kracht van ons werk is juist het bieden van specialistische hulp en het nauwe contact met cliënten', stelt Steegh.

Overzicht

De jeugdzorg is sinds 2015 de verantwoordelijkheid van gemeenten. In eerste instantie hadden cliënten nog de vrijheid om een zorgverlener naar wens te kiezen. Dat leidde tot miljoenentekorten bij de gemeente, omdat er geen overzicht was en van alle kanten facturen binnenkwamen. Het beleid werd daarom aangepast. Morgen komt wethouder Frans Schatorjé uitgebreid aan het woord over de huidige situatie.