advertentie Miso Oriental Header

Ook erfgoedstichting op de bres voor restanten fort

Nadat eerder lokale actiegroepen zich sterk maakten voor de restanten van Fort Sint Michiel,  springt nu ook Erfgoedvereniging Bond Heemschut op de bres voor het gemeentelijke monument. 

In een brief aan de gemeenteraad constateert Bond Heemschut dat een significant deel van het fort onzichtbaar wordt gemaakt. 'Waardevolle zichtlijnen verdwijnen en unieke overblijfselen van het fort verdwijnen definitief.'

Prachtige overblijfselen

'Wij doen een beroep om met respect voor het verleden om te gaan met de ontwikkeling van dit unieke gebied en de historische elementen op een verantwoorde manier mee te nemen in de nieuwe plannen zonder de prachtige overblijfselen van het verleden van Venlo uit het oog te verliezen', staat verder te lezen in de brief. 

Kritiek

In de nieuwe visie op het kazerneterrein spelen de restanten van de fortmuren inderdaad een minder prominente rol dan in vorige plannen. Op bepaalde plekken zullen nog stukjes muur te zien zijn, maar op andere plaatsen blijft de muur onder de grond. Zowel Ons Fort als Red Ons Fort trokken daar al eerder over aan de bel. En ook binnen de gemeenteraad klonk er kritiek op de wijze waarop het fort terugkomt in de nieuwe plannen. Mede daarom twijfelt de Venlose gemeenteraad of er in januari een besluit kan worden genomen over de nieuwe plannen.