advertentie Delta Fiber week 49 header

Ook demonstratie vóór Zwarte Piet morgen in Venlo

Naast de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is er morgen ook een demonstratie in Venlo van mensen die juist voor Zwarte Piet zijn. Dat meldde burgemeester Antoin Scholten in Nedinscoplein.

De initiatiefnemers van beide demonstraties hebben een locatie en een tijdstip toegewezen gekregen. De gemeente heeft daar tot nu toe niet over gecommuniceerd om te voorkomen dat er ongeregeldheden ontstaan. In Maastricht was de locatie van de KOZP-demonstratie bekend en daar werden de demonstranten opgewacht door aanhangers van Zwarte Piet die uit waren op een confrontatie. De gemeente maakt de locaties zaterdag een uur voor aanvang wel bekend. Mensen die de demonstraties willen vermijden, hebben zo de kans om uit de buurt te blijven.

'Goed voorbereid'

Volgens Scholten is Venlo goed voorbereid. De politie houdt alles in de gaten en de gemeente heeft kunnen leren van de gebeurtenissen in Maastricht. De demonstratie vóór Zwarte Piet is overigens niet aangevraagd door de Nederlandse Volks-Unie. Voorman Constant Kusters van de rechts-extremistische partij liet vandaag weten dat hij zijn leden heeft opgeroepen naar Venlo te gaan voor een tegengeluid. Ook in appgroepen van voetbalsupporters gaan berichten rond waarin mensen elkaar oproepen om in tweetallen naar de stad te komen en elkaar op de hoogte te houden van de locatie van de KOZP-demonstratie.