advertentie Obesitas

Onzekerheid voor bewoners woonwagenkamp Kaldenkerkerweg

Bewoners van het woonwagenkamp aan de Venlose Kaldenkerkerweg zijn tegen de plannen voor een rondweg door het kamp. Maar volgens het Venlose college is er geen andere optie. De politiek twijfelt nog.

De gemeenteraad sprak woensdagavond in een voorbereidende raadsvergadering over het nieuwe bestemmingsplan voor het woonwagenkamp. Daarin worden de standplaatsen van wagens aangepast en is dus een rondweg voorzien. Nu loopt er één weg door het kamp en die loopt dood. Vanwege de veiligheid moet dat veranderen, zegt Venlo. Net zoals er vanwege brandveiligheid ook meer ruimte tussen de woonwagens moet komen.

Handhaving

Maar bewoners zien die plannen niet zitten. 'Er zijn wel meer doodlopende straten in Venlo waar de brandweer bij calamiteiten gewoon kan komen. Bovendien bestaat het gevaar bij een rondweg dat er meer auto's over het kamp komen rijden en dat levert verkeersonveilige situaties op', zegt bewoner Frederic Lucassen. Een ander pijnpunt is het feit dat die weg dwars door tuintjes en bouwsels loopt. Die moeten dus wijken.

Venlo wijst erop dat in de afgelopen 38 jaar tuintjes illegaal zijn aangelegd en schuurtjes zonder toestemming gebouwd. 'We hadden op die plek afgelopen jaren meer moeten doen aan handhaving. Nu moeten we dat herstellen', zegt wethouder Sjors Peeters (50PLUS, Wonen) erover. 

Schoonheidsprijs

De bewoners bestrijden die lezing en wijzen op het feit dat er voor sommige stukken grond zelfs huur wordt betaald en gebouwen zijn vergund. 'Nu wordt gezegd dat alles illegaal is, maar na 38 jaar kun je niet ineens van iemand een tuin afnemen of zijn schuur afbreken', zegt Lucassen. Wat ook meespeelt is de historie. Al 38 jaar worden er voor het woonwagenkamp plannen gemaakt, beloftes gedaan en kwam een handvol wethouders en ambtenaren naar de Kaldenkerkerweg met toekomstverhalen. Maar er gebeurde weinig tot niets. Dat erkent ook Peeters. 'Dit dossier verdient niet de schoonheidsprijs.' 

Twijfel

Nu er een plan ligt, kan dat dus niet rekenen op draagvlak onder de bewoners. Toch is er volgens Peeters geen andere optie. Als het gaat om het bestemmingsplan tenminste, hij geeft aan wel bereid te zijn met bewoners nog eens te praten over andere zaken op het woonwagenkamp. Veel vertrouwen wekt dat niet bij de bewoners. Zeker omdat de gemeente al hun bezwaren tegen de plannen terzijde heeft geschoven.

De hoop is nu gevestigd op de gemeenteraad die eind deze maand over het nieuwe bestemmingsplan moet beslissen. Of dat ook gaat gebeuren is nog de vraag. De gemeenteraad twijftelt of het plan al rijp is om er een beslissing over te nemen, zo bleek tijdens de voorbereidende raadsvergadering. De partijen gaven daarbij aan dat er serieus gekeken moet worden naar de bezwaren van de bewoners.