Onderzoek naar herbestemming Kloosterdorp Steyl
Erfgoedorganisatie BOEi start de komende maanden een onderzoek naar de mogelijke herbestemming van de monumentale gebouwen in Kloosterdorp Steyl.
Stichting Kloosterdorp Steyl wil van de oude kloostergebouwen een plek maken voor onder anderen kwetsbare of hulpbehoevende mensen en voor bezoekers die rust zoeken. BOEi gaat onderzoeken wat er nodig is om de gebouwen uit de negentiende eeuw te herbestemmen. De gebouwen en omliggende terreinen zijn toe aan een renovatie en aanpassingen naar deze tijd.
Religieuze karakter
Stichting Kloosterdorp Steyl heeft in 2016 een erfpachtconstructie voor onbepaalde tijd getekend voor het beheer van alle kerkelijke gebouwen in het kloosterdorp. Het doel van de stichting is om de gebouwen te herbestemmen zonder dat het bijzondere religieuze karakter van Steyl verloren gaat.
Logische stap
Erfgoedorganisatie BOEi is een maatschappelijke onderneming gericht op herbestemming van industrieel, agrarisch en religieus erfgoed. De erfgoedorganisatie is al jaren actief in het kloosterdorp. ‘Al sinds 2005 zijn we op en af betrokken bij projecten in Steyl; vaak in de sfeer van onderzoek naar haalbaarheid van herbestemming. Het is dus een logische stap om ook een steviger rol te nemen. Hoe precies, zal de komende tijd uitgewerkt moeten worden’, zegt Arno Boom, directeur van erfgoedorganisatie BOEi.
Expertise
Ook stichting Kloosterdorp Steyl is blij met de interesse van de erfgoedorganisatie. ‘BOEi heeft unieke expertise en een zeer goede reputatie; daar haken we graag op aan’, zegt Bart Lickfeld, voorzitter van Stichting Kloosterdorp Steyl. ‘In feite gaat het om een volgende stap in het proces dat voor ons als bestuur zo’n tien jaar geleden is begonnen en waar we met veel inzet aan hebben gewerkt.’