advertentie VieCuri Mooi

Onderzoek naar antistoffen corona bij medewerkers VieCuri

Ongeveer tachtig procent van de 3.000 medewerkers van VieCuri doet mee aan een groot onderzoek naar de aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus.

De medewerkers hebben een vragenlijst ingevuld en een bloedtest gedaan. Het onderzoek moet uitwijzen hoeveel mensen antistoffen hebben opgebouwd. Er wordt ook bekeken of zij daadwerkelijk klachten hebben gehad. Volgens VieCuri gaat het om het meest uitgebreide onderzoek naar antistoffen onder ziekenhuismedewerkers in Nederland.

Bij VieCuri zijn de afgelopen maanden ruim 400 patiënten met corona behandeld. Bij veel medewerkers leeft de wens om te weten of ze besmet zijn (geweest) met het coronavirus en antistoffen tegen het virus hebben opgebouwd. Alle medewerkers die deelnemen aan het onderzoek krijgen persoonlijk bericht over hun status. Daarnaast worden de gegevens anoniem geanalyseerd.

Belgisch onderzoek

Het onderzoek in VieCuri is vergelijkbaar met een onderzoek in het Belgische Genk dat in april plaatsvond. Daar werd het bloed van meer dan 3.000 medewerkers op antistoffen gecontroleerd. Dit onderzoek leverde de voorzichtige conclusie op dat de medewerkers nauwelijks meer besmet waren met het coronavirus dan de rest van de bevolking. Ook bleek dat het merendeel in de thuisomgeving besmet is geraakt en niet in het ziekenhuis.

De eerste resultaten van het onderzoek in VieCuri worden medio augustus verwacht.