advertentie VieCuri Mooi

Ondernemer Jacques Scheuten (71) overleden

De bekende Venlose ondernemer Jacques Scheuten is gisteren op 71-jarige leeftijd overleden. Hij kreeg net voor de jaarwisseling te horen dat hij een zeer agressieve vorm van kanker had.

Glas en zonnepanelen

Jacques Scheuten is vooral bekend als de eigenaar van glasbedrijf Scheuten. Dat bedrijf levert glas aan klanten uit de hele wereld. Zo heeft het World Trade Center in New York glas van Scheuten en maakte het bedrijf de glasgevel van de Europese Centrale Bank in Frankfurt. In 2002 kwam er een tweede tak bij voor de productie van zonnepanelen. Jacques Scheuten wilde in Venlo een solarcampus realiseren, maar die plannen kwamen niet van de grond. Scheuten Solar ging in 2012 failliet door de concurrentie van goedkope zonnepanelen uit China.

De focus van het bedrijf ging terug naar het glas. De afgelopen jaren deed Jacques Scheuten zelf een stapje terug. Zijn bedrijf werd in 2017 verkocht aan een investeringsmaatschappij. Volgens Liesbeth Schobbers, die goed bevriend was met Scheuten, had hij de laatste tijd alleen nog een adviserende rol. Wel was hij actief op andere vlakken, zo had hij een eigen foundation.

Ziekbed

Scheuten stond nog volop in het leven toen hij te horen kreeg dat hij ziek was. ‘Het is erg snel gegaan’, zegt Schobbers. ‘Venlo verliest hiermee niet alleen iemand die bekend was als de man achter Scheuten Glas maar ook iemand die voor veel mensen klaar stond. Of het nu ging om kunst en cultuur of sport. Hij hield zich veel bezig met goede doelen. Hij is veel te vroeg gegaan.’

Sfinx en Tango

Scheuten schonk Venlo de grote glazen sculptuur De Sfinx, die na een paar maanden weer moest worden afgebroken omdat er scheuren in zaten. Daarvoor in de plaats kwam een paar maanden geleden een nieuw groot beeld op dezelfde plek: de felrood gekleurde Tango. Scheuten kwam kijken bij het beeld van Schobbers toen het werd geplaatst.