advertentie Obesitas

OM wil 3,5 ton terug van Ali Oruç

Het Openbaar Ministerie wil ongeveer 350.000 euro terughalen bij het Venlose raadslid Ali Oruç. Dat bleek woensdagochtend tijdens de eerste zittingsdag van de rechtszaak tegen Oruç.

Het OM verdenkt Oruç ervan ruim twee ton illegaal te hebben verkregen door witwaspraktijken, fraude en oplichting. Met dat bedrag zou hij nog eens anderhalve ton voordeel uit andere activiteiten hebben verkregen. Oruç en zijn advocaat Ludo Hameleers gingen geen vraag uit de weg tijdens de regiezitting. ‘Als u op zoek bent naar de waarheid, ben ik uw vriend’, zei het raadslid tijdens de zitting die voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling plaatsvindt. Toch kwamen er al veel details aan de orde.

Huurinkomsten

Justitie zegt dat Oruç een bedrag van ongeveer 200.000 euro illegaal heeft verkregen, de Venlonaar bestrijdt dat. Een van de twistpunten is een bedrag van 43.000 euro aan huurinkomsten. Het OM en advocaat Hameleers zijn het op dat gebied oneens over de zogenaamde leegstandscorrectie. Oruç zegt geen leegstand te hebben gehad, maar justitie gelooft dat niet en past daarom een correctie toe, die ertoe leidt dat Oruç in de ogen van het OM fors minder aan huur kan hebben binnengekregen. Hameleers wil daarom tientallen huurders horen die het idee van leegstand van tafel moeten vegen.

Verbouwing huis

Een ander discussiepunt is de verbouwing van een aantal panden die Oruç bezit en de opknapbeurt van zijn voormalige woonhuis. Volgens justitie heeft Oruç veel meer aan dat huis laten opknappen en dus ook meer kosten gemaakt dan hij zelf zegt. Het OM baseert zich op foto’s van de koper van het huis, die een ander beeld laten zien. Over de verbouwing van een pand aan de Straelseweg zegt het OM dat de kosten van de verbouwing, die Oruç zelf heeft uitgevoerd, gelijk moeten zijn aan de opbrengst. Advocaat Hameleers is verbaasd: ‘Dan zou iedere bouwer in Nederland het voor niks doen.’ De rechter ging daarin mee en wees de officier terecht. ‘Dat volg ik niet helemaal.’

Veertig getuigen

Hameleers is er net als Oruç van overtuigd dat hij de onschuld van zijn cliënt kan aantonen. Daarom wil hij ongeveer veertig getuigen horen. Behalve huurders verzocht Hameleers de rechtbank ook om betrokken aannemers, (voormalig) zakenpartners en de koper van Oruc’ woonhuis te horen. ‘Niet omdat we dat willen, maar we moeten. We willen hier niet wegkomen met de uitspraak onschuldig omdat het OM de zaak niet kan bewijzen. Nee, we willen alle schijn van tafel vegen.’