advertentie

Oèt die bòks…

We waren afgelopen zondag op Steyl. Bij het overrompelend mooie Vastelaoves Belaevingstejater VEURaan. In de toemel van artiesten en organisatoren aan de zijkant van het podium werd ik gebeld.

Het ging over ’t prinseraoje. Verstond ik het goed? Was de nieuwe aanwijzing echt oèt die bòks? Ik was van mijn stuk gebracht. Zou de nieje hoeëgheid een nudist zijn? Unne nèksfieter, alzoeë? De vertegenwoordigers van de Venlose elite, die 16x11 jaar geleden Sociëteit Jocus oprichtten, zouden zich in het graf omdraaien. Nee, dit was onmogelijk.

Het had natuurlijk te maken met de inmiddels mythische foto van het dreejspan van 1975. Dat was voor de jen in de onderfleur gefotografeerd, omdat een van de pantalons nog
vermaakt moest worden. De hoeëgheid van dat jaar, is de schoonvader van Harry Lucker. En die wordt toch door veel Jocusologe op dit moment als prins in de startblokken gezien. Ik spoojde mich naar buiten met mijn mobieltje aan het oor. De Randstad Jocusoloog was eraan, ik had me vergist. De aanwijzing was niet oèt die bòks, maar out of the box. De Vors denkt buiten voor de hand liggende kaders. Het joeksige trio, dat nu aan een afscheidstournee bezig is, wordt #Jocus3Span19. Het was toch zo klaar als een klontje.

Afgelopen woensdag was er aevel weer een aanwijzing van het Mirakel van de Mieëwbaemp, van Roel Versleijen. Hij stuurde de tekst van het refrein van een pareltje van een vastelaovesleedje. Zing maar mee: 

"As ik dich zeen, dink ik altied, och waat bis dich moeij!
Met dien zaachte stum, praot-ste mich dök um.
In dien auge blink ein leech det fonkelt as ein ster.
Jaore zeg ik dich: 'Kind waat hald ik vuuël van dich!"

Hoe moeten we dit duiden? Het zeen uit de eerste regel gaat er aanzienlijk op vooruit met een fok of met lenzen. Zou na jaren genoemd te worden, dan toch brillenautoriteit John van der Sterren ons voorgaan in de schoeëne vastelaovend? Het leedje ‘As ik dich zeen’ is aevel van De Wien. Het werd geschreven en gezongen door Hans Goertz en was in 1972 het winnende liedje van De Wien. Betekent dit dat we ons arendsoog moeten richten op Venlo-Oost?

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx

advertentie

Lees ook deze artikelen