advertentie Obesitas

Nueëtelik

Wat een òzel in Blerick. We leefden dinsdag mee met de bewoners van een aantal huizen rond het Lambertusplein.

Door een gaslekkage moesten ze hals over kop hun woningen uit. Kwam het onverwacht? Aan miene hak, zag Koeëba! De vorige week was het ook al raak. In juni bracht Omroep Venlo het verontrustende bericht, dat er in onze gemeente kilometers verouderde gasleidingen liggen. Bij graafwerkzaamheden kan er makkelijk een breuk ontstaan. In Blerick is het vergaeve van risicovolle gasleidingen.

Waarom word ik hier nuuëtelik van?

Het Staatstoezicht op de Mijnen sloeg al eerder alarm over de slechte staat van het net. Het speelt al jaren. De overheid heeft miljarden verdiend aan het aardgas. Er is aevel nog iets. Daarvoor nemen we de laatste jaarafrekening erbij van het gasverbruik thuis. Aan netbeheerkosten, energiebelasting, kosten voor opslag duurzame energie en servicekosten hebben wij meer afgedragen, dan dat we hebben betaald voor het afgenomen gas. Eigenlijk is het geen afdracht, maar een milde vorm van afpersing. We betalen ons blauw. Juist daarom mag je van de overheid verwachten, dat ze netwerkbeheerders wettelijk verplichten het gas veilig bij de mensen thuis te brengen. Zodat je niet op stel en sprong je uit huis hoeft vanwege een gaslek.

Van de waek was ik op station Eindhoven. Het heeft de status van Rijksmonument. Er is aevel een ander station van dezelfde architect Koen van der Gaast, dat misschien nog wel meer kwaliteiten heeft. Weet je waar dat bijzondere station staat? Ken, in ’t stedje! Ons spoorwegstation met de karakteristieke klokkentoren is een icoon van de naoorlogse wederopbouw van de puinstad Venlo. Het symboliseert het geloof van de jaren vijftig in een betere toekomst. Het station is nu geen monument en heeft dus geen beschermde status. Daarover moet nog geprakkezeerd worden door de gemeente. Laten ze daar wel een beetje mee opschieten, astebleef.

Tot slot. Dinsdag kwam ik striptekenaar Luuk Smeets tegen. Hij vertelde mij dat er binnenkort een nieuwe aflevering komt van het legendarische stripblad Venlo Internationaal. Het magazine volgt onder meer de onnavolgbare avonturen van Hay & Huub en van Ruk Römkes, de licht geschifte reporter van Dagblad de Venlonaar. Ik spits mich d’r op.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx