advertentie Viecuri Mooi

Noodfonds laat discussie over subsidies niet verstommen

Het aangekondigde noodfonds voor verenigingen zal het debat in de gemeenteraad over het schrappen van subsidies niet doen verstommen.

De Venlose coalitiepartijen kondigden afgelopen weekend een noodfonds aan voor clubs, verenigingen en gemeenschapshuizen die door het coronavirus of de aangekondigde subsidiekorting in financiële problemen komen. Bijna acht ton wordt voor dat fonds uitgetrokken. 'Dat lijkt me op dit moment het meest haalbare dat voor die verenigingen gedaan kan worden om de rust terug te brengen', zegt Luud Pieko, fractievoorzitter van coalitiepartij EENLokaal. 'Dit is een te kleine pleister op een te grote wond', zegt fractievoorzitter Tom Verhaegh van oppositiepartij CDA.

Onaanvaardbaar

De politieke discussie richt zich niet zo zeer op het fonds, maar op de reden waarom het fonds nu in het leven wordt geroepen. Het dient namelijk niet alleen om verenigingen en gemeenschapshuizen te ondersteunen in de coronacrisis, maar ook om onvoorziene slachtoffers van de aangekondigde subsidiekorting te helpen. Die korting hangt samen met de nieuwe subsidieregels die vorig maand werden vastgesteld, maar is nog altijd onaanvaardbaar voor de oppositie. 'Eigenlijk zou het college zijn huiswerk opnieuw moeten doen en in gesprek moeten gaan met alle verenigingen. Daar moet beleid uit komen dat wordt gedragen, eerlijk is en niet is gebaseerd op een korting', zegt Verhaegh. 'Daar zullen we het waarschijnlijk bij de behandeling van de begroting dit najaar weer over hebben.'

Steun

De coalitie wijst op het feit dat het transparanter en eerlijker maken van de huidige subsidieregels een langgekoesterde wens is. 'En dat is met het nieuwe subsidiebeleid ook gelukt. We gaan nu kijken hoe dat in de praktijk gaat uitpakken. Voor sommige verenigingen betekent het wellicht dat ze meer subsidie ontvangen, andere clubs krijgen  wat minder. Maar verenigingen die belangrijk zijn voor de samenleving en die door dit nieuwe beleid onvoorzien in de problemen komen, kunnen rekenen op steun', zegt Pieko.