advertentie Obesitas

Nieuwe plaquette voor 89 oorlogsslachtoffers

De Heemkundige Kring Tegelen wil 89 oorlogsslachtoffers uit Tegelen en Steyl een naam en een gezicht geven, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. 

Ze moeten allemaal vereeuwigd worden in een nieuwe plaquette bij het gevallenenmonument (hoofdfoto) in Tegelen. Dat monument staat er al sinds 1955 maar zonder namen. Tegenover het gevallenenmonument staat het oorlogsmonument Ik zal handhaven (foto beneden). Daar staan 28 namen op, maar dat zijn de algemeen bekende oorlogsslachtoffers.

'Wij denken niet dat al deze oorlogsslachtoffers algemeen bekend zijn bij de Tegelse bevolking', zegt voorzitter Jos Wolbertus van de Heemkundige Kring Tegelen (HKT). 'Juist door zo'n plaquette te plaatsen, gaan ze leven.' 

Naam en gezicht

Wolbertus wil de slachtoffers uit Tegelen en Steyl een naam en een gezicht geven. Die namen zijn nu al te controleren op de site van de Heemkundige Kring. De Kring roept iedereen op die lijst kritisch te bekijken, zodat er straks geen fouten op de plaquette staan.

De gezichten zijn volgend jaar te zien in een boek dat de HKT gaat uitbrengen. Dat moet worden gepresenteerd in mei, tegelijk met de onthulling van de plaquette. In het boek komen meer oorlogsverhalen uit Tegelen en Steyl, maar ook uit Kaldenkerken net over de grens. Wolbertus heeft daarvoor tal van mensen die de oorlog hebben meegemaakt, geïnterviewd. Daarnaast heeft hij enkele bijzondere oorlogsdagboeken tot zijn beschikking die hij gebruikt voor het boek.