Nieuwe horecazaken in Venlo ondanks personeelstekort
Het coronavirus weerhoudt ondernemers er niet van om in Venlo nieuwe horecazaken te openen. En dat in een tijd waarin horecapersoneel schaars is.
De uitdaging was groot voor Andy Lenssen, bedrijfsleider van het nieuwe Italiaanse restaurant aan de Oude Markt. Binnen afzienbare tijd een hele ploeg op de been brengen. Nu het restaurant twee maanden operationeel is, kijkt hij tevreden terug. 'Het sollicitatieproces verliep niet soepel. We moeten het ook een beetje hebben van onze landelijke naam. Gelukkig ging het naarmate de tijd vorderde steeds beter lopen. Inmiddels hebben we een ploeg van zo'n tachtig man.'
Vijftigplus
Ook de horeca van de 2 Brüder opent binnenkort de deuren. Sanne Cox van exploitant Cox&Co voorzag de nodige moeilijkheden in aanloop naar die opening. 'Het streven is om 1 oktober open te gaan. De aanloop was erg kort en dat maakte de sollicitatieprocedure er niet makkelijker op.' Cox ziet een aantal opvallende ontwikkelingen in de zoektocht naar personeel voor haar nieuwe zaak. 'Het aantal sollicitanten in de leeftijd van vijftig, zestig jaar is aanzienlijk toegenomen. De markt verandert blijkbaar en daar moet je als ondernemer wel op in kunnen spelen.'
Oplossing
Volgens Lenssen zijn er voldoende manieren om de vacatures te vullen. 'Wij hebben bijvoorbeeld een overeenkomst met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.' Cox heeft ook haar eigen ideeën om personeel binnen te halen: 'Organiseer feestjes, gun je personeel vrije dagen. Gewoon zorgen dat je een goede werkgever bent.'
Vertrek uit horeca
Een van de redenen voor de schaarste in horecapersoneel is het feit dat er medewerkers zijn die in coronatijd iets anders zijn gaan doen en niet terugkeren in de horeca. Ook Shermaine Bosman hing de afgelopen periode haar schort aan de wilgen. De 29-jarige Venlose werkte veertien jaar in de horeca en was toe aan een nieuwe uitdaging. Die uitdaging vond ze op de Centrale Sterilisatie Afdeling van VieCuri. 'Het is heel wat anders dan een dienblad. Nu werk ik dagelijks met medische instrumenten voor artsen en chirurgen.'
Toen ze de vacature tegenkwam gaf dat in eerste instantie stof tot nadenken. 'Het is natuurlijk niet zomaar een stap. Maar op een gegeven moment vraag je jezelf af: blijf ik dit doen tot ik ouder ben? Ik heb er zeker even over na moeten denken.' Een definitief vertrek uit de horeca is het ook nog niet voor Shermaine. 'Ik blijf het leuk vinden om zo nu en dan uit te helpen op feestjes bij vrienden of bekenden.'