advertentie

Lé Giesen Lé Giesen

Nieuw VVV-boek over 'voetbaldroomzomer' van 1976

Er verschijnt aanstaande zondag een nieuw boek over het VVV van 1976. Het is dan exact 45 jaar geleden dat VVV op de Wageningse Berg promoveerde naar de eredivisie.

Het boek 'De voetbaldroomzomer van FC VVV in 1976' is van schrijver Maurice Ambaum, in samenwerking met Ger van Rosmalen. Die laatste was toen de jongeling in de ploeg. Het boek beschrijft de laatste honderd dagen vanaf de start van de nacompetitie in het seizoen 1975/76.

Barcelona

Daartussenin speelde de ploeg oefenduels in De Koel tegen Borussia Mönchengladbach en Barcelona met Johan Cruijff en Johan Neeskens in de gelederen. Het elftal onder leiding van trainer Rob Baan won van PSV en vestigde een supportersrecord tegen Ajax. Maar het zwaartepunt ligt op de promotie op de Wageningse Berg. Dat moment werd eerder al met stip verkozen tot meest iconische moment van VVV uit de clubhistorie. 

VVV speelde enkele jaren daarvoor nog tweede divisie en was net gepromoveerd naar de eerste divisie toen Baan werd aangesteld als trainer in 1972. Wat volgden waren drie seizoenen in de onderste regionen van de eerste divisie maar in 1975 werd de weg omhoog gevonden met een vijfde eindklassering in de eerste divisie. In het bewuste seizoen erna eindigde VVV als tweede en volgde dus die beroemde nacompetitie met promotie tot gevolg. VVV had een team met veel spelers uit Venlo en omgeving, zoals Huub Vercoulen, Piet Pala, Ger van Rosmalen, Jan Verbong en de twee geliefde Joegoslaven Stefan Kurcinac en Mikan Jovanovic. Ambaum en Van Rosmalen spraken met alle spelers van toen, die nagenoeg allemaal nog in leven zijn, trainer Rob Baan en verzorger Jan van Dijk. 

Fotograaf Lé Giesen (werkzaam voor De Limburger) stelde nooit eerder vertoond fotomateriaal uit die tijd ter beschikking voor het boek. Ambaum zegt dat hij al langer speelde met het idee om dit boek te maken. 'Ik kwam voor het eerst in De Koel voor de wedstrijd tegen Barcelona, dus die zomer staat mij nog helder op het netvlies. Ik wilde niet wachten op het 50-jarig jubileum, want wie weet hoeveel spelers er tegen die tijd nog zijn. Daarom vond ik het 45-jarig jubileum een geschikt moment voor dit boek.'

Het boek wordt zondag gepresenteerd in het bijzijn van de spelers en staf van toen en kost 19,95 euro. Het boek is hier te bestellen. 

Nedinscoplein

Aanstaande vrijdag zijn schrijver Maurice Ambaum en oud-speler Ger van Rosmalen te gast in Nedinscoplein en praten we uitgebreid over de voetbaldroomzomer van 1976.