Nepnieuws

Hebben jullie het dinsdag ook gelezen in De Limburger? En dachten jullie ook glièk: dit is nepnieuws. Het kan toch niet waar zijn, dat er in De Koel voor sponsorsverwarmde, leren stoelen zijn geplaatst. In De Koel? Waar ik na een stortbui voor de wedstrijd tegen Groningen over in allerijl neergelegde pallets moest stappen om metdroge voeten binnen te komen?

Unne verwermde, laere praos in De Koel, leek mij even onwaarschijnlijk als een stierengevecht veur ’t stadhoès. Ik was aevel wel blij met dit nepnieuws. Want alleen als je wordt belaagd door de hackers van Kim Jong Un, tel je een beetje mee in de wereld. Sinds het fenomeen de kop op stak - tijdens de presidentsverkiezingen in de VS alzoeë - ploos ik iedere dag de media na op zoek naar fake news over òs stedje. De stad bleef aevel onder de radar van Pyongyang. Ontluisterend als je het mij vraagt en ook als je het me niet
vraagt. Bestonden we niet voor Noord-Korea?

Tig mensen doen hun best Venlo op te stuwen in de vaart der volkeren en dan word je nog volkomen genegeerd door die achtereuvers achter hun computers. Dan heb je wat met je basiliek, Maurice Steijngood, het Spijs-Festival, Truùk nao ’t zuuje, de Glorieuze Gäöt, Nedinscoplein, zestig jaar frietei, 3x11 Jaor Thei & Marij, de Beer van Steyl en Evert Thielen.
Geen grootmacht leek geïnteresseerd om met nepnieuws òs stedje te destabiliseren. Wies dus het bericht dinsdag over de präös in De Koel. Eindelijk, eindelijk tellen we
mondiaal gezien mee, meende ik. Eindelijk, eindelijk wordt recht gedaan aan bijvoorbeeld de inventiviteit van de hipster prince charmin’ van de Venlose slegters, die onder meer de sjiekandel heeft bedacht. Ik was gans aangedaon door de interventie van de Noord-Koreaanse trollen en was al bijna op de fiets gestapt om in het kepelke van Genuu uit dankbaarheid een kaarsje op te steken.

Schreef ik zojuist ‘meende’? Nou, mit meine bescheet d’r zich ens eine. Het is werkelijk zo, hoorde ik uit zeer betrouwbare bron. Van Jan Kessels, de onbezoldigde börgemeister van ‘t Ven. Op de eretribune in De Koel staan dus echt verwarmde, leren stoelen. Weer geen nepnieuws, nóndepie. Dus staat òs stedje nog steeds niet op de kaart. Spiètig!

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx