advertentie Obesitas

Terugkijken: Nedinscoplein in teken van bevrijding Blerick

De bevrijding van Blerick op 3 december 1944 is vandaag de rode draad in Nedinscoplein. Met historicus Marcel Hogenhuis blikken we terug op de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog.

Bombardementen

De bevrijding van Blerick, komende dinsdag 75 jaar geleden, volgde op een periode van verwoestende bombardementen. De geallieerden probeerden de Maasbruggen te treffen, maar legden vooral delen van Venlo en Blerick in puin. De bombardementen kostten honderden mensen het leven. Uiteindelijk bliezen de Duitsers de bruggen zelf op bij hun aftocht. Na de bevrijding van Blerick vormde de Maas definitief het front en moesten bewoners worden geëvacueerd.

Blauwhuis

In Nedinscoplein komen getuigen aan het woord. Te gast is Peter Verheijden, die vandaag 75 wordt en dus vier dagen voor de bevrijding in Blerick werd geboren. Ook twee leden van het 4 maaie komitee Blauhûs schuiven aan. Waar Blerickenaren in de laatste oorlogsmaanden voor een veilig onderkomen richting Brabant en België gingen, kwamen Venlonaren in Noord-Nederland terecht. Zo'n zeventig Venlonaren belandden in het Friese Blauwhuis. In het kader van 75 jaar bevrijding is het thema daar in 2020 de evacués uit Venlo.

Nedinscoplein is vanaf 17.30 uur te zien op Omroep Venlo. Muziek is er vandaag van Maxime x Glyn.