advertentie

Navel

Great dat jullie niet alleen in de Grotestraat in Tegelen, maar op deze zaterdag ook hier erbij zijn. Bij Aevel, alzoeë.

Afgelopen week las ik een raozend interessant artikel over de locatie van de Navel van de Wereld in de verschillende mythologieën. Daarover hoeven wij in ’t stedje niet te prakkezere, dunk mich. Tijdens het Zomerparkfeest is het Julianapark de Navel van de Wereld. Sinds maandag hebben we er weer uren gebivakkeerd. We zijn alle ochtenden begonnen met het smeren van broodjes en vimme voor de vrijwilligers.

Het Zomerparkfeest is als vanouds in goede handen. Het enthousiasme en de betrokkenheid gaan geruisloos over van generatie op generatie vrijwilligers. Dit jaar zijn er opmerkelijk veel nieuwe gezichten. Jonge mensen die aangestoken zijn met het parcaholic-virus door hun familie of vriendengroep. Ze moeten in het begin wennen, maar vinden gauw hun draai. De besmetting kan aevel ook langs ander weg gebeuren. Donderdagmorgen zat de jonge Palestijnse Yara opeens aan tafel mee broodjes te smeren. Eerst een beetje beduusd en afwachtend. Niet veel later vrolijk lachend over het feit dat wij Nederlanders zo graag broodjes kaas eten. Rond het middaguur liep ze over het terrein op zoek naar waar hulp nodig was. Yara en een groep jonge Syriërs werken dit jaar voor het eerst als vrijwilligers mee. De wereld is groot en in sommige gebieden zo gevaarlijk, dat mensen zich er niet meer veilig voelen. Op de Navel van de Wereld schrijnen de problemen van de wereld even niet.

Groot nieuws. Voor het eerst in 43 jaar festival is er bij het inchecken van de vrijwilligers een T-shirt in de maat XXXXL verstrekt. Nee, we noemen geen namen. Dat is in strijd met de privacywetgeving. Laten we het zo zeggen: de drager is een lokaal politiek zwaargewicht. We hebben er samen over gelachen en een glas bier op gedronken. ‘t Smakte baeter as unne liter petroleum, zou Van Ulft senior zeggen.

Tot slot. Nu we het toch over T-shirts hebben, vrijblijvend een tip. Ga nog even langs bij de stand van de Vrienden en Vriendinnen van het Zomerparkfeest. De grootste culturele vriendenorganisatie in het zuiden van Nederland overigens. Van overgebleven T-shirts van voorbije edities maakt een clubje vrijwilligers onder meer hele lieve knuffels. Ideaal als je je kind of kleinkind wil aansteken met het feestelijke virus dat nu door ’t stedje waart.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx

advertentie

Lees ook deze artikelen