advertentie Truck support Header

Näölvember

Nog een kleine week en we zijn godzijdank bevrijd van slaaptember. Hoe krijg je het verzonnen?

Slaaptember, ieëmerig word ik ervan. We zijn er aevel nog niet. Want stoptober komt eraan. Natuurlijk, een campagne om mensen te motiveren om te stoppen met roken is hartstikke goed. Maar stoptober? Het klinkt zo betuttelend. Als twijfelende roker zou ik uit ergernis glièk een pakje sigaretten wegvlemme. November gaan we in ‘t stedje toch ook niet omdopen in näölvember?

Hoewel?

Näölvember, het klinkt eigenlijk best wel goed. Näöle is belangrijk Venloos immaterieel erfgoed. Het verdient een eigen maand op de kalender. Unne daag neet genäöld is unne daag neet gelaef. Er is al zoveel gesloopt in Venlo en ook ons dialect verdwijnt razendsnel. Wie zegt bijvoorbeeld nog hötje louk? En het aloude, van generatie op generatie gekoesterde näöle, wordt eveneens bedreigd. Want neem nou wethouder Sjors Peeters. Een hele aardige man hoor, die altijd oog heeft voor gewone mensen. Minse wie weej. Ik heb hem aevel nooit horen näöle. Wie weej, gewone mensen. Hij is altijd positief en opgewekt. En daarom alleen al is näölvember belangrijk.

Näölvember? Dan is potdomme het jaar haos gedaon.

Vanaf de volgende week donderdag kan alweer kerstsfeer worden gesnoven bij Leurs. Inderdaad, de tijd vliegt. Dat realiseer ik me ieder jaar als ik over de start van de kerstmarkt lees. Wat wordt dit jaar de trend voor de kerstboom thuis? Knotsvol, vertelde Peggy Leurs mij. Sjiek wordt populair. Of versieringen geïnspireerd op de natuur met veel beestjes. Eerst aevel vandaag. Het is een belangrijke dag. De anderhalve meter regel wordt losgelaten. Voor theaters, bioscopen en de horeca geldt dat je er naar binnen mag met een coronapaspoort. Kerken staan niet in het rijtje. Terwijl in de bible belt de kerken vol zijn als een kerstboom in 2021.

Van de waek heb ik geïnformeerd hoe de Venlose horeca erover denkt. Niemand, maar dan ook niemand is gelukkig met het coronapaspoort. Kijken we aevel naar het Haags gedeuns door de bril van Sjors ‘Positivo’ Peeters zien we het anders. Dan is de maatregel een nu al geslaagd project van de landelijke overheid om het näöle in Venlo te stimuleren.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx