advertentie Liedjesavond Blerick Header

'Na mijn dood word ik pas echt bekend'

De ambitie was er al lang, de realisatie is er nu. Het Jocusmuseum eert tekenaar Piet Camps (1928-2014) met een expositie.

'Mijn vader zei altijd dat hij na zijn dood pas echt bekend zou worden', spreekt dochter Nicole Camps bij de opening van de expositie. Een uitspraak die meteen de bescheidenheid van de tekenaar weergeeft want Camps was bij leven natuurlijk al bekend. Zeker in Venlo waar zijn tekeningen vanaf 1948 onlosmakelijk verbonden zijn met de Venlose vastelaovend. 

Onbegonnen werk

Zeven jaar na zijn dood wordt Camps nog iets bekender met een eigen expositie. Maar eigenlijk was het samenstellen daarvan onbegonnen werk. 'Piet heeft zoveel getekend en de expositieruimte is zo beperkt. Als ik zeg dat we 2 procent van zijn werk laten zien maak ik een heel ruime schatting', spreekt Henk de Boer van het Jocusmuseum. 

Geboorte van een tekening

Het gaat in deze expositie ook niet zozeer om de hoeveelheid, maar om het verhaal dat wordt verteld. En dat gaat over de werkwijze van Camps. 'Iedereen kent zijn eindproducten; de bekende platenhoezen of de advertenties in De Träöt. Hier zie je die tekeningen geboren worden, de tussenfase en uiteindelijk het eindresultaat', zegt De Boer. We krijgen dus een kijkje in de keuken van de tekenaar. 'Een tekenaar die alles met inkt maakte, werken met de computer deed hij niet. Dan krijg je geen mooie lijnen, zei hij dan. En iedere tekening moest perfect zijn. Zo niet verdween die in de prullenbak', zegt zijn dochter.