advertentie Viecuri Mooi

Na honderd jaar even geen Heilig Hartbeeld op de Keulsepoort

Het is een vreemd gezicht: de Venlose Keulsepoort moet het even doen zonder het kenmerkende Heilig Hartbeeld. Het beeld werd vanmorgen van zijn sokkel gehesen om elders grondig te worden gereinigd.

En dat zal best even wennen worden want het standbeeld staat al honderd jaar (met uitzondering van een periode gedurende de Tweede Wereldoorlog) op zijn plek. 'Ik ben opgegroeid in de binnenstad en weet niet beter dan dat het beeld er staat. Mijn vader had een bakkerij in de binnenstad en ik weet nog dat het onder winkeliers de grap was te proberen om tijdens het poetsen elkaars emmer te pakken en die dan op het hoofd van het standbeeld achter te laten. Dan moest je maar zien hoe je die weer terugkreeg', zegt wethouder Cultuur Marij Pollux die aanwezig was bij het optakelen van het beeld. 

Vervuild

'De tand des tijds heeft zijn sporen achtergelaten op het beeld. Er is veel aanslag op gekomen en het beeld is helemaal vervuild. Nu de hele Keulsepoort wordt opgeknapt en er een mooi museum wordt opgeleverd is het ook een goed moment om het beeld weer in het zonnetje te zetten en schoon te maken', legt Denise van Meegeren uit als beleidsmedewerker kunst in de openbare ruimte bij de gemeente Venlo.

Lege sokkel

Even na achten werd deze ochtend begonnen met het bevestigen van de takels rond het beeld. Een half uurtje later werd het van zijn sokkel gehesen en opgeladen om te worden afgevoerd naar het bedrijf dat het beeld grondig gaat reinigen. Het is de bedoeling dat het Heilig Hartbeeld rond deze zomer fris en schoon terugkeert op zijn vertrouwde plek. Tot die tijd moet de Keulsepoort het doen met een lege sokkel.