Na de raadsvergadering gaat in Venlo voortaan de dop op de fles fris

Horeca mag niet geopend zijn in theaters. Tenzij de gemeenteraad er vergadert, want dan kan er voor het stadsbestuur fris en koffie worden geschonken, zegt Venlo. De gemeente staat het niet meer toe dat er ook na de vergadering nog wat wordt gedronken.

'Als gemeente zorgen we ervoor dat wat we normaal in het huis van de gemeente organiseren dat nu doen op andere locaties. Die gelden dan als huis van de gemeente', schrijft de gemeente Venlo als antwoord op vragen van Omroep Venlo.

Glaasje wijn

Na de raadsvergadering in 't Raodhoes vorige week bleek dat er na afloop van de vergadering twee glazen wijn waren geschonken. 'Het had niet mogen gebeuren dat er na de vergadering raadsleden de mogelijkheid hadden om alcohol te nuttigen. Toen dit geconstateerd is, heb ik meteen ingegrepen', schreef burgemeester Scholten eerder als reactie. Hij gaf daarbij ook aan dat bij een raadsvergadering een frisje, water en koffie horen.

Kopje koffie

Maar de noodverordening waarin alle lokale coronamaatregelen staan, is echter helder. Gemeenteraden mogen fysiek bij elkaar komen om te vergaderen,  eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten. Ook die in theaters. Toch hoeven de Venlose raadsleden wanneer ze op locatie vergaderen niet zelf hun drankje mee te nemen. 'Bij raadsvergaderingen hoort koffie, thee en water. Dat er koffie beschikbaar is zien we overigens ook bij andere vergaderingen in het hele land van besturen die vallen binnen de uitzonderingen', aldus de gemeente. 

Maaspoort

Omdat in het stadhuis de 1,5 meter afstand niet haalbaar is, vergadert de Venlose gemeenteraad op locatie. Zo ook woensdag en vrijdag wanneer de begrotingsbehandeling op de agenda staat. Plaats van handeling is dan De Maaspoort waar tijdens de vergadering koffie en fris wordt geserveerd aan raadsleden. Na de vergadering wordt er dus niets meer geschonken. 'Dat kon afgelopen woensdag wel als het gaat om koffie en fris. Om alle misverstanden te voorkomen zal er deze week na de vergadering van woensdag en vrijdag geen gebruik gemaakt kunnen worden van faciliteiten.'