advertentie Miso Oriental Header

Na 426 jaar ook vrouwen welkom bij Akkermansgilde

Na 426 jaar lang een vereniging met louter mannen te zijn geweest, zijn vanaf nu ook vrouwen welkom bij het Akkermansgilde. De oudste vereniging van Venlo wil met de tijd meegaan. 

Tot een jaar of dertig geleden was het ondenkbaar dat vrouwen zich aansloten bij een schutterij of gilde. Tot de toenmalige voorzitter van de OLS-federatie Frans Wolters een oproep deed om ook vrouwen toe te laten. 'Een vrouw in uniform was toen uit den boze', zegt voorzitter Bert Kok van het Akkermansgilde.

Kijken of het klikt

Na de oproep van Wolters kwam er een kentering en begonnen de eerste schutterijen en gildes ook vrouwen toe te laten. Nu voegt ook het Akkermansgilde de daad bij het woord. 2020 wordt een proefjaar. Dat wil zeggen: vrouwen krijgen nog geen uniform maar mogen wel met de schietwedstrijden meedoen. 'We gaan kijken of het klikt', zegt Kok 'en we hopen dat er dames geïnteresseerd zijn.' In dat proefjaar hoeven vrouwen nog geen contributie te betalen.

Gildezusters

Als er serieuze interesse is dan wordt er pas werk gemaakt van een uniform voor de vrouwen. Momenteel heeft het Akkermansgilde 33 leden en drie jeugdleden. De voorzitter roept alle vrouwen die interesse hebben op om zich aan te melden. 'Het zou fantastisch zijn als we kunnen deelnemen aan de optochten met een gemixte groep met Gildezusters en Akkermannen. We nemen dit jaar deel aan twee bondsfeesten, een reuzenoptocht, ons koningsschieten en natuurlijk het OLS.'

Geïnteresseerde dames kunnen zich melden via akkermansgilde.com of een mail sturen naar secretariaat@akkermansgilde.com